Γιατί η πιπεριά να είναι κόκκινη;

Οι πιπεριές γενικότερα αποτελούν λαχανικά εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Ειδικότερα η κόκκινη πιπεριά αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση.
Παράλληλα περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες όπως το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό όπλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του προστάτη.
Παράλληλα, ο συνδυασμός λυκοπένιου και βιταμίνης Β6 αποτελεί μια εξαιρετική ασπίδα προστασίας για τα αγγεία μας, καθώς το μεν λυκοπένιο προστατεύει τα τοιχώματά τους από τη δράση των ελευθέρων ριζών ενώ η βιταμίνη Β6 εμποδίζει την αύξηση στον οργανισμό της ουσίας ομοκυστεϊνη, η οποία σχετίζεται με αρτηριοσκλήρυνση.

Επίσης, μια από τις σημαντικότατες δράσεις των συστατικών της κόκκινης πιπεριάς είναι αυτή της προστασίας των ματιών μας από τη γήρανση και διαταραχές όπως η εκφύλιση της ωχρής κηλίδας και ο καταρράκτης. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην παρουσία της βιταμίνης Α, αλλά ιδιαιτέρως της λουτεϊνης και ης ζεαξανθίνης.
Τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν αναντικατάστατα συστατικά των ματιών μας, τα οποία προστατεύουν από την καθημερινή φθορά. Επειδή όμως όσο ο μεγαλώνει κανείς μειώνονται τα αποθέματα λουτείνης και ζεαξανθίνης, αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς.

Προσοχή όμως..
Τόσο η βιταμίνη C όσο και τα καροτενοειδή που περιέχει (λουτείνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη) είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και τον αέρα, γι’ αυτό καλό είναι να συντηρούνται σε μέρη χωρίς πολύ φως (ή σε αδιαφανείς συσκευασίες) και να μην είναι εκτεθειμένα στον αέρα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr