Γνωρίστε τα μυστικά υγείας που κρύβει το αραβικό κόμμι

Το αραβικό κόμμι είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο είδος ακακίας που ευδοκιμεί στην Αφρική.
Πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό, ένα είδος ρετσινιού, που παράγεται από το δέντρο προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά στο φλοιό του. Στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται κυρίως ως γαλακτοματοποιητής, διογκωτικός παράγοντας και σταθεροποιητής γεύσης, ενώ αποτελεί το συστατικό που δίνει στις διάφορες παστίλιες του εμπορίου τη χαρακτηριστική εύκαμπτη υφή τους. Επιπλέον, περιέχεται σε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από το αραβικό κόμμι έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με πιθανά οφέλη για την υγεία. Αρχικά, το αραβικό κόμμι δεν πέπτεται από το γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά καταλήγει σχεδόν ανέπαφο στο παχύ έντερο, όπου έχει φανεί ότι δρα ως πρεβιοτικό, συμβάλλοντας στην αύξηση της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση αραβικού κόμμεος σχετίζεται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ενώ έχει φανεί ότι πιθανόν να ασκεί αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, το αραβικό κόμμι έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες μελέτες για την αντιμετώπιση της διάρροιας, παρουσιάζοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Τέλος, μια πρόσφατη μελέτη σε υπέρβαρες γυναίκες, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αραβικού κόμμεος για διάστημα έξι εβδομάδων σχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση του δείκτη μάζας σώματος και του ποσοστού σωματικού λίπους, ενώ σε άλλη μελέτη το αραβικό κόμμι οδήγησε σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και αυξημένο αίσθημα κορεσμού σε διάστημα τριών ωρών μετά την κατανάλωσή του.

Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση του αραβικού κόμμεος στην υγεία, εν τούτοις φαίνεται ότι το εν λόγω συστατικό είναι πιθανό να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στην υγεία, όσο και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Από το Χάρη Γεωργακάκη, επιστημονικό διευθυντή neadiatrofis.gr