Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο

Η σωματική αδράνεια μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία, που πολλοί επιστήμονες την παρομοιάζουν με ασθένεια.
Στην πραγματικότητα, εκτιμάται πως «ευθύνεται» για 3,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Από την άλλη, είναι γνωστό πως η συστηματική άσκηση μειώνει την πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία και από στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Ωστόσο, η επίδραση της άσκησης στη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο σε ηλικιωμένους, δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα.

Έτσι, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society, εξέτασε κατά πόσο η τακτική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε ηλικιωμένα άτομα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.465 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 65 έως 74 ετών, που συμμετείχαν σε έρευνα στη Φινλανδία μεταξύ 1997 και 2007. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών καπνίσματος και άσκησης. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν το ύψος και το σωματικό βάρος των εθελοντών, καθώς και τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Συνολικά, η μέτρια και υψηλής έντασης άσκηση φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία με πολλούς τρόπους, βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, μειώνοντας τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων, σταθεροποιώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ.

Κλείνοντας, αναφέρουν πως άτομα που έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ακόμη και αν ξεκινήσουν κάνοντας καθημερινά λίγο περπάτημα.