Η εποχή του … παγωτού

Η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά και το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο. Και η αγαπημένη εποχή των
παιδιών «φέρνει» μαζί της μια επίσης αγαπημένη λιχουδιά, που δεν είναι άλλη από το παγωτό. Το παγωτό, αποτελεί συχνή αιτία «αντιπαράθεσης» στην οικογένεια, με τους γονείς να προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωσή του, δεδομένης της υψηλής ενεργειακής του πυκνότητας, και τα παιδιά να το ζητούν σε κάθε ευκαιρία. Τελικά, πόσα παγωτά «επιτρέπεται» να καταναλώνουν τα παιδιά;

H απάντηση συνδέεται άμεσα με έναν από τους βασικότερους «κανόνες» της υγιεινής διατροφής: το μέτρο. Με λίγα λόγια, το παγωτό μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο των παιδιών, αρκεί να δίνεται προσοχή στην ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσής του. Μάλιστα, το παγωτό, συγκριτικά με άλλα γλυκίσματα, δεν παρέχει μόνο τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες της ζάχαρης και των λιπαρών, αλλά μπορεί -ανάλογα με τον τύπο του-, να προσφέρει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο γάλα. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν ένα μικρό παγωτό 1-2 φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.

Εκτός όμως από τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, έχει σημασία και το είδος του παγωτού που επιλέγετε. Έτσι, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται απλά παγωτά με γεύση βανίλια ή φρούτων, έναντι των πιο σύνθετων, που περιέχουν υλικά όπως κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότων, ξηρούς καρπούς, καραμέλα ή διάφορα σιρόπια. Καλή εναλλακτική αποτελούν και το παγωμένο γιαούρτι, οι γρανίτες και τα σορμπέ φρούτων, αν και δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως ναι μεν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά από την άλλη είναι αρκετά πλούσια σε ζάχαρη.
Μια πολύ καλή ιδέα είναι και η προετοιμασία σπιτικού παγωτού, καθώς έτσι μπορείτε να ελέγξετε το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να παρασκευάσετε παγωτό χτυπώντας στο μπλέντερ φρούτα που έχετε παγώσει στην κατάψυξη, όπως μπανάνες ή φράουλες, μαζί με λίγο γάλα και ζάχαρη ή μέλι. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα tip σχετικά με την κατανάλωση γλυκών (γενικότερα) και παγωτού (ειδικότερα):

• Θεσπίστε κανόνες σχετικά με την κατανάλωση παγωτών και γλυκών, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούνται από όλη την οικογένεια.

• Μη χρησιμοποιείτε το παγωτό ως επιβράβευση για κάτι που έκανε το παιδί ή ως κίνητρο για να δοκιμάσει/καταναλώσει κάποιο άλλο τρόφιμο.

• Το παγωτό δε θα πρέπει να «απαγορεύεται», καθώς η απαγόρευση απλά θα αυξήσει την επιθυμία των παιδιών να το καταναλώσουν.

• Γίνετε πρότυπο για το παιδί σας και περιορίστε την κατανάλωση παγωτού και γλυκών ώστε να δώσετε το καλό παράδειγμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr