Η διατροφή του καλοκαιριού για τη μέλουσα μαμά

Tο καλοκαίρι είναι μια κατεξοχήν εποχή που κάθε ευαίσθητος οργανισμός δοκιμάζεται, πόσο μάλλον μια έγκυος. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη κόπωση και αδιαθεσία αισθάνεται, ειδικά αν διανύει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Η δύσπνοια, οι ζαλάδες και οι αϋπνίες έρχονται να συμπληρώσουν την άβολη κατάσταση. Η σωστή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό στην υγεία την δική σας και του παιδιού, κάνει καλό στην διάθεσή σας αλλά και την εμφάνισή σας.

Γι’ αυτό πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, το μενού σας πρέπει ν’ ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές ανάγκες που δημιουργεί η εποχή. Πρέπει να είναι ελαφρύ και πάντα να επιλέγετε μια ποικιλία κατάλληλων τροφών για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Γενικότερα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αυξάνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και υγρά, γιατί αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες και για το έμβρυο, το οποίο αναπτύσσεται και τις αντλεί από τα δικά σας αποθέματα. Γι’ αυτό και έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία να προστεθούν τώρα στην δίαιτα σας. Κυριότερα συστατικά που χρειάζεται μία έγκυος είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το φυλικό οξύ και οι φυτικές ίνες για αποφυγή δυσκοιλιότητας. Ποιες είναι όμως οι κατάλληλες τροφές που θα καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες σας;

Φυλικό οξύ : Φακές, φασόλια μαυρομάτικα, σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, κατσαρό λάχανο, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, συκώτι

Σίδηρος : Μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι, κοτόπουλο, θαλασσινά, φακές, φασόλια

Ασβέστιο : Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι), σπανάκι, μπρόκολο,
ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, όπως οι σαρδέλες, θαλασσινά, ξηροί
καρποί (αμύγδαλα).

Φυτικές ίνες : Φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως προϊόντα, όσπρια, ξηροί καρποί

Στο σημείο αυτό θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι όπως και παραπάνω αναφέρθηκε οι μήνες που ακολουθούν χαρακτηρίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και την αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ορισμένες ιδιαίτερες ανάγκες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Κι αυτό καθώς κύριος θερμορυθμιστικός μηχανισμός για να ανταποκριθούμε στις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο ιδρώτας.
Η αυξημένη όμως εφίδρωση που παρατηρείται το καλοκαίρι έχει ως αποτέλεσμα εκτός της απώλειας νερού και την απώλεια ορισμένων βασικών συστατικών του σώματός μας, με κυριότερα από αυτά το κάλιο, το νάτριο και το χλώριο. Είναι κατά συνέπεια απαραίτητη η αναπλήρωση από μία έγκυο υγρών και ηλεκτρολυτών. Συγκεκριμένα:

Νάτριο
Αποτελεί κύριο ηλεκτρολύτη των σωματικών υγρών και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του όγκου και της σύνθεσης των υγρών του σώματος, στη νευρομυική δραστηριότητα, στη λειτουργικότητα της καρδίας και άλλων ζωτικών οργάνων. Βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών. Κύρια πηγή πρόσληψης νατρίου είναι το αλάτι, υπό οποιαδήποτε μορφή, καθώς επίσης και οι αλατισμένες τροφές.

Κάλιο
Συντελεί επίσης στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού, καθώς επίσης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως και την ομαλή καρδιακή λειτουργία.. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο σε περιόδους όπου έχουμε αυξημένη απώλεια υγρών, όπως το καλοκαίρι να αναπληρώνουμε επαρκώς τις αντλίες καλίου του οργανισμού. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα φρούτα και οι χυμοί (και ιδιαιτέρως η μπανάνα και το γκρέιπ φρουτ, τα σύκα), η πατάτα, τα δημητριακά, , τα ωμά λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

Χλώριο
Το χλώριο διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Παράλληλα, είναι απαραίτητο για την παραγωγή γαστρικών οξέων στο στομάχι και την ομαλά πέψη των τροφών, καθώς επίσης και για την απορρόφηση του σιδήρου και της βιταμίνης Β12. Σημαντικότερη πηγή χλωρίου είναι το αλάτι, καθώς επίσης και το νερό, αφού σήμερα η χλωρίωση αποτελεί βασική διαδικασία για την παραγωγή πόσιμου νερού.

Πίνετε πολύ νερό
Προσοχή στην αφυδάτωση. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, ή η μακροχρόνια παραμονή σε ζεστούς χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Στην έγκυο η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικές τάσεις και να συμβάλλει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε κακή αιμάτωση του εμβρύου.
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι συνήθως ζαλάδα, ναυτία, πονοκέφαλοι, μυϊκές κράμπες και αυξημένη θερμοκρασία σώματος. Για να την αποφύγετε, απαραίτητος σύμμαχος σας, είναι το νερό. Μην αμελείτε να πίνετε τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα την ημέρα, παρέχουν ανυπολόγιστα οφέλη, στο σώμα σας και στο μωρό σας.
Καταρχήν, βοηθά το σώμα σας να «ξεφορτωθεί» το περιττό νάτριο και προλαμβάνει τις μολύνσεις ουρικών κομματιών (UTIs). Ενυδατώνει το σώμα σας, διευκολύνει τη ροή των θρεπτικών ουσιών μέσω του αίματος στο μωρό και βοηθά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Τέλος προστατεύει το μωρό, αφού κρατά τον αμνιακό σάκο υγρό!

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr