Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης C σε όλα τα στάδια της ζωής είναι γνωστή, ωστόσο νέα δεδομένα δείχνουν ότι η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού της εγκύου είναι κριτικής σημασίας για την καλή υγεία του εμβρύου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, η έλλειψη βιταμίνης C κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται να έχει σοβαρές συνέπειες στον εγκέφαλο του εμβρύου και οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι αναστρέψιμες με συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης μετά τη γέννηση.

Η μελέτη διεξήχθη σε ινδικά χοιρίδια και είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι ακόμα και οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να έχει αρνητική δράση στον ιππόκαμπο (τμήμα του εγκεφάλου) του εμβρύου. Η ομάδα διερευνά το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο ξεκινά η έλλειψη της βιταμίνης να ενέχει τέτοιο κίνδυνο, ενώ αναμένονται μελέτες και σε ανθρώπους προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα πρώιμα αυτά ευρήματα.

Το σίγουρο είναι πως η επαρκής κάλυψη των αναγκών της εγκύου σε βιταμίνη C είναι απαραίτητη όχι μόνο εξαιτίας των παραπάνω, αλλά και λόγω της πληθώρας γνωστών της δράσεων όπως η σύνθεση κολλαγόνου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και η ενίσχυση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου που είναι ιδιαίτερης σημασίας κατά την εγκυμοσύνη.

Επομένως η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές και οι φράουλες θα πρέπει να διασφαλίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή