Ηλιακό έγκαυμα και θεραπεία στο σπίτι

Αν έχετε ηλιακό έγκαυμα, θα πρέπει να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως, καλύπτοντας τις πληγείσες περιοχές του δέρματος και παραμείνετε στη σκιά μέχρι το ηλιακό έγκαυμα σας έχει επουλωθεί.

Ωστόσο, θα πρέπει να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι (βλέπε παρακάτω).


Νερό

Δροσίστε το δέρμα με σφουγγάρι με χλιαρό νερό ή με ένα δροσερό ντους στην μπανιέρα. Εφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα, στην πληγείσα περιοχή θα δροσίσει επίσης το δέρμα σας.

Πίνοντας άφθονα υγρά για να δροσιστείτε και να αντικαταστήσετε το νερό που χάθηκε μέσω του ιδρώτα. Επίσης, θα βοηθήσετε στην πρόληψη της αφυδάτωσης (όταν η φυσιολογική περιεκτικότητα σε νερό στο σώμα σας είναι μειωμένη, προκαλεί δίψα και ζάλη).
Θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, διότι θα σας αφυδατώσει ακόμη περισσότερο.


Κρέμα

Για ήπιο ηλιακό έγκαυμα,, απλώστε μια ενυδατική λοσιόν ή κρέμα aftersun, διαθέσιμα στα φαρμακεία. Η afterSun κρέμα θα δροσίσει το δέρμα σας και θα το ενυδατώσει, βοηθώντας στην ανακούφιση από το αίσθημα τραβήγματος.

Οι ονυδατικές κρέμες που περιέχουν aloe vera θα βοηθήσουν επίσης να απαλύνει το δέρμα σας. 


Κρέμα υδροκορτιζόνης
Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή 1% υδροκορτιζόνης σε κρέμα για την πληγείσα περιοχή.Αυτό το είδος της κρέμας περιέχει ένα κορτικοστεροειδές και τρίβεται απευθείας πάνω στην πληγείσα από τον ήλιο περιοχή για να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή (οίδημα).

Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται κρέμα υδροκορτιζόνης σε όλα τα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων:


το πρόσωπο
γεννητικά όργανα
σπασμένο ή ερεθισμένο δέρμα

Επίσης, αποφύγετε τη χρήση κρέμας υδροκορτιζόνης σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

Ζητήστε συμβουλές από τον φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κρέμα υδροκορτιζόνης για τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματος.


Παυσίπονα

Τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλείται από ηλιακό έγκαυμα.

Η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου και του πυρετού.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένας τύπος μη-στεροειδές αντι-φλεγμονώδες φάρμακο (NSAID), που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της φλεγμονής και να μειώσει την υψηλή θερμοκρασία.

Η ασπιρίνη δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. 

Σοβαρά ηλιακά εγκαύματα

Σοβαρές περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο μπορεί να απαιτούν ειδική κρέμα εγκαυμάτων. Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για συμβουλές. 

Ομάδα neadiatrofis.gr