Κάνω δίαιτα. Πόσο να μειώσω τις ποσότητες που τρώω;

Η λέξη δίαιτα είναι σαφώς για πολλούς συνυφασμένη με τον περιορισμό της ποσότητας του φαγητού που τρώμε.
Η διαδικασία απώλεια βάρους άλλωστε εκ φύσεως θα πρέπει να περιλαμβάνει περιορισμό της ποσότητας του φαγητού και των θερμίδων που καθημερινά προσλαμβάνουμε, για την επίτευξη αυτού που λέμε αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό που τρώμε να μην αρκεί για να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, με αποτέλεσμα αυτός να κινητοποιεί τις εσωτερικές αποθήκες ενέργειάς του, το λίπος του, για να τις καλύψει και έτσι να χάνουμε βάρος.

Η υπερβολική όμως διάθεση και ο ενθουσιασμός για να χάσουμε γρήγορα βάρος και να απαλλαγούμε από τα κιλά που μας ταλαιπωρούν έχουν πολλές φορές ως αποτέλεσμα το να μειώνει κάποιος υπερβολικά την ποσότητα του φαγητού που του έχει υποδείξει ο διαιτολόγος του, για να χάσει πιο γρήγορα. Ωστόσο, η συνεχής μείωση της ποσότητας του φαγητού που τρώμε μπορεί σταδιακά και όσο περνάνε οι μέρες να μην μας βοηθήσει.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μειώνοντας πολύ τις θερμίδες μας, αναγκάζουμε και τον οργανισμό μας να ρίχνει τις απαιτήσεις του, να μειώνει τις καύσεις του και έτσι κάποια στιγμή να δυσκολευόμαστε πάρα πολύ ή και να μην χάνουμε βάρος.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην μειώνουμε πολύ και συνεχώς το φαγητό που καταναλώνουμε, ακόμη και σε μία δίαιτα. Είναι προτιμότερο να έχουμε ένα πιο ήπιο πρόγραμμα διατροφής και παράλληλα μια συστηματική άσκηση.
Κατά αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατάμε τον οργανισμό και το μεταβολισμό μας σε ένα καλό επίπεδο και να έχουμε μια πιο ήπια αλλά πιο σταθερή και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr