Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενίσχυση της διατροφής με συγκεκριμένες βιταμίνες και καροτενοειδή προσφέρει λάμψη και προστασία στο δέρμα.
Συγκεκριμένα, βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση (κυρίως η Ε και η C) μαζί με κάποιες ουσίες όπως τα καροτενοειδή και φλαβονοειδή, προστατεύουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές και το ανανεώνουν. Οι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος και όχι μόνο (τα οποία παράγονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, της ρύπανσης του περιβάλλοντος, του καπνίσματος κ.λ.π.), εξουδετερώνοντάς τες. Παράλληλα, η βιταμίνη C αποτελεί φυσικό δομικό συστατικό του κολλαγόνου του δέρματος.

Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα καθώς ρυθμίζουν την δομή του, την ρευστότητα, την ευλυγισία, την λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και την βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι μέσω της διατροφής ρυθμίζεται η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για την διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος σε όλα τα στρώματα, σε αντίθεση με τα προϊόντα προστασίας που χρησιμοποιούνται εξωτερικά και τα οποία δρουν μόνο τοπικά.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται άφθονα υγρά μέσα από την κατανάλωση νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών, αλλά και ολόκληρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν τόσο σημαντικά ποσά νερού, όσο και τα απαραίτητα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν να αναπληρώσουμε τις όποιες απώλειες. Μελέτες δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών μας σε υγρά, μέταλλα και βιταμίνες είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαιτέρως υπό τη μορφή χυμών. Οι χυμοί αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υγρών, ενώ παράλληλα η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες προμηθεύει τον οργανισμό μας ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής μας σωματική και πνευματικής δραστηριότητας. Για το λόγο αυτό η κατανάλωση ενός χυμού αποτελεί σημαντικότατο συστατικό ενός υγιεινού πρωινού, ώστε η μέρα να ξεκινήσει με υγεία και ζωντάνια, και όχι μόνο.

Παράλληλα, οι χυμοί περιέχουν μια σειρά σημαντικότατες βιταμίνες, με κυριότερες από αυτές τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη Α, το β καροτένιο, το φιλικό οξύ, που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, προφυλάσσουν και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών κ.α. Ιδιαιτέρως όσον αφορά την αισθητική της επιδερμίδας φαίνεται ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο.
Οι κυριότερες διατροφικές πηγές των ως άνω συστατικών αναφέρονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα. Συγκεκριμένα:
Πηγές
Βιταμίνη C Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, ακτινίδια
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κραμβοειδή (σπανάκι, μπρόκολο)
Βιταμίνη Ε Φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο και σησαμέλαιο, ξηροί καρποί
Πολυακόρεστα λιπαρά Φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί, άγρια βότανα

ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο , σπανάκι , πορτοκαλί πιπεριά, κρεμμύδι, μωβ λάχανο, ντομάτα

ΦΡΟΥΤΑ
Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μάνγκο, πορτοκάλια, βατόμουρα, μούρα, σταφύλια, ακτινίδια, φλοιός μήλου, ρόδι
ΕΛΑΙΑ
Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο
ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ
Κόκκινο κρασί, μπύρα,
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Σουσάμι, ταχίνι, καρύδια, αμύγδαλα
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
Πράσινο τσάι
ΓΛΥΚΑ
Μαύρη σοκολάτα. Χαλβάς από σουσάμι

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr