Νέα ερευνητικά δεδομένα για το στιγμιαίο καφέ και την επίδρασή του στην υγεία

Νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον καφέ, καθώς φαίνεται ότι δεν μας προσφέρει μόνο απόλαυση αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι λόγω του νερού που περιέχει είναι η 2η πηγή ενυδάτωσής μας μετά το νερό, δηλαδή το 2ο ρόφημα που μας έρχεται στο μυαλό μετά το νερό. Μάλιστα ο καφές μπορεί για όσους δεν έχουν καλή σχέση με το νερό, γιατί είναι άγευστο, άχρωμο και γενικά αδιάφορο όπως λένε συνήθως, να αποτελεί την 1η πηγή ενυδάτωσης.

Ένα επιστημονικό debate αφορούσε τελευταία τα αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την επίδραση της πρόσληψης καφέ στην υπέρταση, τις καρδιαγγειακές ασθένειες και τις καρδιακές αρρυθμίες. Σε αυτό έρχεται να δοθεί επιστημονική απάντηση από μια νέα, πρόσφατη ανασκόπηση μελετών οι οποία εξέτασε 34 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση καφέ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-4 κούπες ή φλιτζάνια/ημέρα) είναι απόλυτα ασφαλής και δεν αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, καρδιακής ανεπάρκειας, θνησιμότητας οποιασδήποτε αιτίας, καρδιακών αρρυθμιών αλλά και σακχαρώδη διαβήτη. Μάλιστα, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς με υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μια υπεροχή σε σχέση με τους άλλους καφέδες γι’ αυτή την ευεργετική δράση φάνηκε ότι παρουσιάζει ο φιλτραρισμένος καφές, όπως είναι ο στιγμιαίος καφές που κατά κόρον καταναλώνουμε οι Έλληνες, τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα εκδοχή του (φραπέ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η προστατευτική δράση της μέτριας κατανάλωσης καφέ απέναντι στην υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το διαβήτη παρατηρήθηκε σε άτομα που έχουν το στιγμιαίο καφέ ως την αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια και όχι σε άτομα που τον καταναλώνουν περιστασιακά.

ΠΗΓΗ : Chrysant SG. The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2017 Mar;15(3):151-156. doi: 10.1080/14779072.2017.1287563. Epub 2017 Feb 3.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr