Νέα μελέτη συνδέει τη μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων με τον καρκίνο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology, δείχνει πως η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων με υψηλές δόσεις βιταμινών Β6 και Β12, σχετίζεται με σημαντική αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 77.000 εθελοντές ηλικίας 50-76 ετών. Στις αναλύσεις που πραγματοποίησαν συμπεριέλαβαν πλήθος παραγόντων που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως οι συνήθειες καπνίσματος, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, το ιστορικό εμφάνισης νοσημάτων του πνεύμονα, το οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Συνολικά, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα βρέθηκε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των καπνιστών που λάμβαναν περισσότερα από 20 mg βιταμίνης Β6 μέσω συμπληρώματος καθημερινά, για διάστημα 10 ετών. Αντίστοιχα, η καθημερινή λήψη 55 μg βιταμίνης Β12 για το ίδιο χρονικό διάστημα, φάνηκε να σχετίζεται με τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άνδρες καπνιστές.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που εξετάζει τη σχέση της μακροχρόνιας λήψης συμπληρωμάτων βιταμινών Β6 και Β12 με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Αν και οι παρατηρούμενες συσχετίσεις απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, εν τούτοις φαίνεται πως η μακροχρόνια λήψη υψηλών δόσεων βιταμινών Β6 και Β12, πιθανόν να συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου σε άνδρες καπνιστές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr