Νικήστε τις ρυτίδες με τη διατροφή σας

Η καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το νέφος, το στρες, το κάπνισμα και φυσικά το πέρασμα των χρόνων αναπόφευκτα αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα σας.
Οι δομές της επιδερμίδας αλλοιώνονται, εμφανίζονται ρητίδες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος.
Τα καλλυντικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιείτε σίγουρα βοηθούν, αλλά δρουν μόνο τοπικά σε αντίθεση με τα θρεπτικά συστατικά ορισμένων τροφών που δρουν σε βάθος και συντελούν στην ομαλή λειτουργία του δέρματος σε όλα του τα στρώματα.

Τι να κάνω;
Το μυστικό σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται στα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχουν φωτοπροστατευτική δράση.

* Ενισχύστε λοιπόν τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, Ε, C). Η βιταμίνη C αποτελεί και ένα φυσικό αναγενητή του κολλαγόνου, η διαταραχή του οποίου οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Οι κυριότερες πηγές αντιοξειδωτικών αναφέρονται συνοπτικά στον παρακάτω πίνακα.

Αντιοξειδωτικά            Πηγές

Β-καροτένιο                Πορτοκαλί κολοκύθα, καρότο, σπανάκι, μάνγκο, πορτοκάλια,
Καροτενοειδή             βατόμουρα, μούρα, σταφύλια
                                    
Βιταμίνη C                    Εσπεριδοειδή, φραγκοστάφυλα, φράουλες, μπρόκολο , σπανάκι
Βιταμίνη Ε                    Ελαιόλαδο
Φλαβονοειδή                Κόκκινο κρασί, ελαιόλαδο
                                     Σταφύλι, πράσινο τσάι, ρόδι

* Μια επίσης, σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών για το δέρμα είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία ρυθμίζουν την δομή του δέρματος, την ευλυγισία του, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και την βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος. Καλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί κ.λπ.)., τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr