Ο Μακρόν πιέζει την Ευρώπη για μπλόκο στα social media κάτω των 15

Ο Μακρόν πιέζει την Ευρώπη για μπλόκο στα social media κάτω των 15

Μια ενιαία ευρωπαϊκή απαγόρευση για την πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν, μεταφέροντας τη γαλλική αντιπαράθεση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας ένα κοινό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που θα έχει ως στόχο την προστασία των παιδιών. Η πρωτοβουλία έρχεται μετά το μπλοκάρισμα γαλλικού νόμου από το Συνταγματικό Συμβούλιο, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για μια ρύθμιση συμβατή τόσο με το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και με το γαλλικό Σύνταγμα.

Η ηλικία, η ιδιωτικότητα και οι εθιστικές λειτουργίες

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι απαιτείται γρήγορη ευρωπαϊκή λύση, ενώ επιδιώκει να προχωρήσει παράλληλα και ένα αναθεωρημένο γαλλικό κείμενο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αξιόπιστη επαλήθευση της ηλικίας, η οποία, σύμφωνα με την πρότασή του, πρέπει να βασίζεται σε ισχυρές εθνικές και ευρωπαϊκές λύσεις που θα προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Το υπό διαμόρφωση πλαίσιο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει σαφέστερους κανόνες για λειτουργίες που θεωρούνται εθιστικές και να εισάγει πρότυπα ασφαλείας για τις πλατφόρμες. Ωστόσο, μεταξύ των χωρών της Ένωσης παραμένουν αποκλίσεις, κυρίως σχετικά με το ηλικιακό όριο που θα ισχύσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναδείξει την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο σε βασική πολιτική προτεραιότητα. Η προσπάθειά του πλέον μετατοπίζεται από μια εθνική απαγόρευση σε μια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση, με στόχο να εφαρμοστεί στη Γαλλία πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ