Η εταιρία Roche ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε έγκριση κατηγορίας 510(k) στην εξέταση cobas® Strep A, για την ανίχνευση βακτηριακού DNA από στρεπτόκοκκο ομάδας A (Strep A) σε υλικό φαρυγγικού επιχρίσματος.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας A είναι ένα πανταχού παρόν παθογόνο, που προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων στον άνθρωπο, όπως φαρυγγίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λεμφαδενίτιδα, πυόδερμα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, αμυγδαλίτιδα, λεύκη και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Α μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις ενίοτε. Η ορθή διάγνωση μιας οξείας λοίμωξης είναι αναγκαία για τη σωστή αντιμετώπισή της, με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορούν να οδηγήσουν σε άλλες σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις, όπως ρευματικό πυρετό, οστρακιά, περιαμυγδαλικό απόστημα, νεκρωτική περιτονιίτιδα και στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Η νέα εξέταση cobas Strep A παρέχει αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να πάρουν άμεσες και τεκμηριωμένες θεραπευτικές αποφάσεις. Περίπου 37% των περιστατικών στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας σε παιδιά και 5 – 15% των περιστατικών σε ενήλικες προκαλούνται από στρεπτόκοκκους ομάδας Α, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 5 και 15 ετών.

Ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics, αναφέρει ότι: «Η εξέταση cobas Strep A είναι εύχρηστη και προσφέρει ορθά αποτελέσματα, ώστε να υποστηρίζονται θεραπευτικές αποφάσεις μέσα σε 15 μόλις λεπτά, πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι με τις σημερινές τεχνολογίες. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους, όπως η καλλιέργεια, με την οποία οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 2 ημέρες μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα, και η ταχεία εξέταση ανίχνευσης αντιγόνου, για την οποία απαιτείται και πάλι επιβεβαίωση με καλλιέργεια λόγω της χαμηλής ευαισθησίας της».

Η Roche έχει προγραμματίσει την κυκλοφορία του συστήματος και των αναλύσεων εντός του τρέχοντος έτους για τις ΗΠΑ και εντός του 3ου τριμήνου του 2015 για την Ευρώπη.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr