Συνεχίζεται η εκστρατεία «Αναπνέω»

Με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), η εκστρατεία «Αναπνέω» συνεχίζει τις επιτυχημένες της δράσεις. Στις 27 και 28 Ιουνίου η εκστρατεία βρέθηκε στα Κύθηρα.

Κατά τη διήμερη παραμονή της εκστρατείας στο νησί, περισσότεροι από 375 κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 137 δωρεάν σπιρομετρήσεις παρουσία πνευμονολόγου και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η εκστρατεία «Αναπνέω» είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas και στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκστρατείας, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 560 δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημερώθηκαν για τη νόσο πάνω από 1.175 πολίτες.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.
Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη. Η εκστρατεία «Αναπνέω» θα επισκεφτεί και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους. Επόμενος σταθμός η Αλεξανδρούπολη.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr