Νέα μελέτη δείχνει πώς ο ύπνος σχετίζεται με τη μεταβολική μας υγεία

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care, δείχνει πως το τακτικό πρόγραμμα ύπνου πιθανόν να αποτελεί προστατευτικό

παράγοντα για τη μεταβολική υγεία των ενηλίκων, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η υπερλιπιδαιμία.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.003 ενήλικες, ηλικίας 45-84 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 6 χρόνια. Συνολικά, η μεταβολή του προγράμματος ύπνου ή της συνολικής του διάρκειας ακόμη και κατά μία ώρα, συσχετίσθηκε με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών παραγόντων κινδύνου. Ακόμη, οι εθελοντές με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο πρόγραμμα και τη διάρκεια ύπνου είχαν και την υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, φαίνεται πως η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Κλείνοντας, προτείνουν στους επαγγελματίες υγείας να τονίζουν τη σημασία όχι μόνο του επαρκούς ύπνου, αλλά και του σταθερού προγράμματος ύπνου, ως παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr