Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Cancer, της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, συνδέει την καλή φυσική κατάσταση με μικρότερο κίνδυνο

εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, καθώς και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από διάγνωση της νόσου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 49.143 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40-70 ετών, που πραγματοποίησαν τεστ αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης και τους οποίους παρακολούθησαν για μέσο διάστημα 7,7 ετών.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν 77% και 61% χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του πνεύμονα, αντίστοιχα, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τη «χειρότερη» φυσική κατάσταση. Επιπλέον, μεταξύ των ατόμων που διαγνώστηκαν με τη νόσο, εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάσταση βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, κατά το διάστημα διεξαγωγής της μελέτης.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που συνδέει την καλή φυσική κατάσταση με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, σχολιάζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr