Παχυσαρκία και ακινησία αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, δείχνει πως τα άτομα που είναι παχύσαρκα και χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους,

έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος και μετακινούνται με το ποδήλατο ή με τα πόδια.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 163.149 ενήλικες, ηλικίας 37-73 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 5 χρόνια, κατά μέσο όρο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το αν μετακινούνταν από και προς τη δουλειά με αυτοκίνητο, με ποδήλατο, με τα πόδια ή με συνδυασμό των δύο τελευταίων.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που ήταν παχύσαρκοί και μετακινούνταν με το αυτοκίνητο είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 59% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης μη θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων, συγκριτικά με εκείνους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και μετακινούνταν με τα πόδια ή με το ποδήλατο.
Από την άλλη, οι παχύσαρκοι ενήλικες που μετακινούνταν με δραστήριο τρόπο στη δουλειά, δε φάνηκαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετακίνηση με ποδήλατο ή με τα πόδια θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα εμφάνισης μη θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων βρέθηκε να είναι 82% υψηλότερη ακόμη και στους παχύσαρκους ενήλικες που μετακινούνταν με δραστήριο τρόπο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως τα άτομα που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό όφελος εάν υιοθετούσαν πιο δραστήριους τρόπους μετακίνησης. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η μετακίνηση με δραστήριο τρόπο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους και συγκριτικά με την οργανωμένη άσκηση είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr