Πώς ο διαβήτης συνδέεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας Circulation, δείχνει πως τα άτομα που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη

τύπου 2 πριν την ηλικία των 40 ετών, έχουν σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θανάτου από αυτά, συγκριτικά με τους υγιείς συνομήλικούς τους.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 318.083 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και 1.575.108 υγιείς ενήλικες. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι ενήλικες που είχαν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών, παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος βρέθηκε να μειώνεται σταδιακά όσο αυξανόταν η ηλικία διάγνωσης της νόσου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως όσο νωρίτερα εμφανίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Κλείνοντας τονίζει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της νόσου και συστήνει τον τακτικό έλεγχο των παραγόντων κινδύνου σε μικρότερες ηλικίες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr