Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να αναζωογονούν τα κύτταρα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ερευνητές στο Ινστιτούτο Babraham έχουν εφεύρει έναν τρόπο για να αναζωογονούν το ανθρώπινο δέρμα για 30 χρόνια.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτρέψουν τη γήρανση των κυττάρων χωρίς να χάσουν τις βασικές τους λειτουργίες.

Διευκρινίζεται ότι οι ειδικοί αποκατέστησαν τις λειτουργίες των παλαιών κυττάρων, ενώ έφεραν και τους μοριακούς δείκτες βιολογικής ηλικίας σε νεότερη κατάσταση. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω μιας ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της βασικής κυτταρικής δραστηριότητας και του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων.

Με βάση το σύνολο των επιγενετικών σημάτων DNA και το σύνολο όλων των γονιδίων που συντίθενται από το κύτταρο, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επαναπρογραμματισμό. Αποδείχθηκε ότι τέτοια κύτταρα ήταν 30 χρόνια νεότερα από τη βιολογική τους ηλικία. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες θεραπευτικές δυνατότητες.

Παλαιότερα, οι ειδικοί είχαν απαριθμήσει έξι τροφές που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Η τακτική κατανάλωσή τους θα βοηθήσει στην προστασία από κοινά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος του μαστού, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπόρωση, καθώς και η απώλεια βάρους και η υγεία του δέρματος.