Οι παθήσεις του εντέρου στο μικροσκόπιο

Όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στις Ι.Ν.Φ.Ε., δηλαδή στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, τέθηκαν
επί τάπητος στις εργασίες του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια.
Η χρήση αντι-TNFa παραγόντων, τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο ρόλος των βιοομοειδών, αλλά και η εισαγωγή των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και η διαχείριση των ασθενών εντός του Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συζητήθηκαν εκτενώς από τους γιατρούς που συμμετείχαν, ενώ το παρών έδωσαν και πολλά μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESCC).

Όπως εξήγησε ο Συντονιστής Διευθυντής Γαστρεντερολογίας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κ. Γεράσιμος Μάντζαρης, η αιτιολογία των Ι.Φ.Ν.Ε. παραμένει ακόμη άγνωστη. Ωστόσο η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε στην κατανόηση των ανοσολογικών μηχανισμών εμφάνισης της νόσου τα τελευταία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα να παρασκευαστούν νέα, βιολογικά φάρμακα, ο μηχανισμός των οποίων είναι προσανατολισμένος στην αιτιολογική καταπολέμηση της νόσου.
«Η βασική έρευνα και οι κλινικές μελέτες προχωρούν. Γι’ αυτό χρειάζονται τα Συνέδρια. Διότι εμφανίζονται νέα μόρια, τα οποία, στα χέρια των ειδικών, μπορούν να οδηγήσουν σε καλή ποιότητα και υγεία των ασθενών» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Σπύρος Μιχόπουλος.

Εξάλλου ένα ζήτημα που απασχόλησε τον Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα ήταν οι μέθοδοι αντιμετώπισης των Ι.Φ.Ν.Ε. (π.χ. βιοομοειδή) και η ασφάλειά τους. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη απογραφή των πασχόντων από τη νόσο του Crohn και από την ελκώδη κολίτιδα. Από επιδημιολογικές μελέτες του εξωτερικού, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι από Ι.Φ.Ν.Ε. νοσεί περίπου το 0,1% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο για τη χώρα μας «μεταφράζεται» σε 10.000 πάσχοντες.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr