Ποιές οι ανάγκες μιας εγκύου σε πρωτείνη

Μια πολύ συχνή απορία αλλά και ανησυχία των εγκύων είναι εάν η πρόσληψή τους σε πρωτεΐνη είναι επαρκής ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου τους.

Η εγκυμοσύνη είναι μια αναβολική διαδικασία, δηλαδή μια διαδικασία κατά την οποία συντελείται σύνθεση τόσο μητρικού όσο και εμβρυικού ιστού, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε πρωτεΐνες να αυξάνονται.
Ουσιαστικά, η πρόσθετη πρωτεΐνη χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη του εμβρύου, της μήτρας, του πλακούντα, του όγκου του αίματος, του αμνιακού υγρού και των μητρικών σκελετικών μυών.

H συνιστώμενη διαιτητική παροχή (RDA) για την πρωτεΐνη κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά 25 γραμμάρια την ημέρα. Για μια γυναίκα αναφοράς η οποία ζυγίζει 57 κιλά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ανάγκες τις να αυξάνονται κατά 0,27 γραμμάρια/ κιλό/ ημέρα. Επομένως, η σύσταση για 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης/ κιλό/ ημέρα για υγιείς γυναίκες που δεν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη διαμορφώνεται στα 1,1 γραμμάρια πρωτεΐνης/ κιλό/ ημέρα στην εγκυμοσύνη, με το βάρος προ εγκυμοσύνης να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των αναγκών.

Μπορεί μια γυναίκα να εξασφαλίσει εύκολα αυτή την απαίτηση σε πρωτεΐνη κατά την εγκυμοσύνη; Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Για μια γυναίκα βάρους 60 κιλών προ εγκυμοσύνης, η ανάγκη για πρωτεΐνη διαμορφώνεται στα 66 γραμμάρια την ημέρα. Η ποσότητα αυτή σε πρωτεΐνη μπορεί να εξασφαλιστεί καταναλώνοντας μόνο το παρακάτω γεύμα.

• 1 μερίδα ψαριού περίπου 150 γραμμαρίων συνοδευόμενη με

• 1,5 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι

• 60 γραμμάρια τυρί και

• 1 μπολ σαλάτας

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι οι ανάγκες σε πρωτεΐνες μπορούν να καλυφθούν και μόνο από ένα γεύμα τις εγκύου.
Γενικότερα, η πρωτεΐνη που απαιτείται κατά την εγκυμοσύνη καλύπτεται τις περισσότερες φορές εξαιτίας της μεγαλύτερης κατανάλωσης πρωτεΐνης που συνηθίζουν οι περισσότερες γυναίκες και εκτός εγκυμοσύνης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr