Πώς πρέπει μία έγκυος να παίρνει τα συμπληρώματά της

Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μίας γυναίκας, με σημαντικές ψυχοσωματικές διαφοροποιήσεις και αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν και κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες.
Για το λόγο αυτό πέρα από τις όποιες διατροφικές οδηγίες και συμβουλές προς μία έγκυο, τις περισσότερες φορές ο γιατρός συστήνει και τη λήψη κάποιων συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων.
Τα βασικότερα από αυτά είναι το φυλικό οξύ, ο σίδηρος, το ασβέστιο και ίσως κάποιες φορές και το μαγνήσιο.

Ένα θέμα που πολλές φορές δεν είναι ενημερωμένη μία έγκυος είναι ο τρόπος που πρέπει να λαμβάνει τα συμπληρώματά της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τι να συνδυάζει και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει κοντά ή μαζί με κάποιο συμπλήρωμα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι δεν πρέπει να συνδυάζει μία έγκυος.

Σίδηρο και Ασβέστιο : Να μην λαμβάνονται κοντά, καθώς η ταυτόχρονη παρουσία του ασβεστίου στο έντερο ελαττώνει την απορρόφησή του σιδήρου. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε να τρώτε ή να πίνετε γάλα, τυρί ή γιαούρτι 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά από τη λήψη του σιδήρου. Αντίθετα, υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και είναι αυτά που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης C, όπως τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα σταφύλια, το σπανάκι, το λεμόνι.

Σίδηρο και Μαγνήσιο : Για τον ίδιο λόγο το ένα μειώνει την απορρόφηση του άλλου. Καλό είναι να λαμβάνονται σε απόσταση μέσα στην ημέρα.

Φυλικό οξύ με ασβέστιο και μαγνήσιο : Για το φυλικό οξύ ισχύει ότι και για το σίδηρο. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί ή κοντά με συμπλήρωμα ασβεστίου ή μαγνησίου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τον καλύτερο τρόπο που πρέπει μία έγκυος να λαμβάνει τα συμπληρώματά της. Πολύ συνοπτικά θα λέγαμε όχι σίδηρο και φυλικό οξύ κοντά σε ασβέστιο και μαγνήσιο.

Επιστημονική Ομάδας neadiatrofis.gr