Τα φρούτα αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας. Η συχνή κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πληθώρα ευεργετικών δράσεων που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.
Για τα παιδιά, η κατανάλωση φρούτων είναι το ίδιο – εάν όχι περισσότερο- σημαντική όσο και για τους ενήλικες και θα πρέπει να ξεκινά από νωρίς, με τη σταδιακή εισαγωγή τους στο διαιτολόγιο του παιδιού, κατά τη διαδικασία του απογαλακτισμού.

Τα φρούτα παρέχουν στα παιδιά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και πληθώρα βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος και την υγιή ανάπτυξή τους. Επιπλέον, μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα «ανθυγιεινά» τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος ή/και ζάχαρη, αλλά και να θέσουν τις βάσεις για υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα διατηρηθούν και κατά την ενήλικο ζωή.

Πόσα όμως φρούτα θα πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί καθημερινά; Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, η προτεινόμενη κατανάλωση φρούτων για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, διαμορφώνεται ως εξής:

1-3 ετών: 1 μερίδα/ημέρα
4-8 ετών: 1-2 μερίδες/ημέρα
9-13 ετών: 2-3 μερίδες/ημέρα
14-18 ετών: 3 μερίδες/ημέρα

Ενδεικτικά, ως μια μερίδα φρούτου ορίζεται ένα μέτριο φρούτο, όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μπανάνα ή ροδάκινο, δύο μικρά φρούτα, όπως ακτινίδιο, βερίκοκο ή μανταρίνι, περίπου ένα φλιτζάνι φρούτων όπως φράουλες, κεράσια ή σταφύλι, μία λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι, καθώς και μισό φλιτζάνι/ποτήρι φυσικός χυμός φρούτων (125 ml). Εδώ ανήκουν επίσης τα αποξηραμένα φρούτα, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 30 γραμμάρια, δηλαδή 1,5 κουταλιά της σούπας σταφίδες ή τέσσερα αποξηραμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr