Πόσες παραπάνω θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνει μια έγκυος κάθε ημέρα;

Μια πολύ συχνή ανησυχία των εγκύων είναι εάν η πρόσληψή τους σε ενέργεια είναι επαρκής, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου τους. Κάπου εκεί αρχίζει η κατανάλωση τροφής για δύο…
Κατά πόσο όμως αυξάνονται οι απαιτήσεις της εγκύου σε ενέργεια ανάλογα με το τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι μια αναβολική διαδικασία, δηλαδή μια διαδικασία κατά την οποία συντελείται σύνθεση τόσο μητρικού όσο και εμβρυικού ιστού, με αποτέλεσμα καθώς αυτή εξελίσσεται να αυξάνονται και οι ανάγκες σε ενέργεια.

Κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε ενέργεια παραμένουν ίδιες με αυτές προ εγκυμοσύνης. Κατά το 2ο τρίμηνο και 3ο τρίμηνο οι ανάγκες σε ενέργεια για την υποψήφια μητέρα αυξάνονται κατά 300 και 500 θερμίδες την ημέρα, αντίστοιχα. Και πώς μπορούν να καλυφθούν αυτές οι θερμίδες;
Οι 300 θερμίδες αντιστοιχούν στην επιπλέον κατανάλωση 1 τοστ με 2 φέτες ψωμί, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα και 2 κουταλάκια γλυκού μαργαρίνης.
Οι επιπλέον 200 θερμίδες του 3ου τριμήνου μπορούν να καλυφθούν από την επιπλέον κατανάλωση 1 γιαουρτιού με 2 ολόκληρα καρύδια και 1 κουταλιά της σούπας μέλι.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι οι απαιτήσεις σε ενέργεια μπορούν να καλυφθούν από μικρές προσθήκες στο διαιτολόγιο της μητέρας. Ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων και οι ποιοτικές επιλογές τροφίμων είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την επάρκεια της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr