Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ψάρι ένα παιδί

Τα ψάρια αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ειδικότερα, είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και προσφέρουν υψηλά ποσά ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης A, βιταμίνης D, ασβεστίου, φωσφόρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.

Τα παραπάνω συστατικά θα πρέπει να λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες, ήδη από την παιδική ηλικία, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου των παιδιών, εξασφαλίζουν τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και βοηθούν στην πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων. Για αυτό το λόγο, οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, με τη μία μερίδα τουλάχιστον, να προέρχεται από λιπαρά ψάρια, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εκφράζονται ανησυχίες αναφορικά με την κατανάλωση ψαριών, εξαιτίας του κινδύνου επιμόλυνσής τους από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος. Εδώ, θα πρέπει να αναφερθεί πως η επιστημονική βιβλιογραφία καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριού είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους, υποστηρίζοντας τις προαναφερθείσες συστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες, είναι προτιμότερο να επιλέγουν μικρά ψάρια, όπως για παράδειγμα ο γαύρος και η σαρδέλα, στα οποία ο κίνδυνος μόλυνσης είναι σημαντικά χαμηλότερος, συγκριτικά με μεγάλα ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και ο ξιφίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr