Πρέπει ή δεν πρέπει να ζυγίζω τις μερίδες κάνοντας δίαιτα

Όταν ένας διαιτολόγος συντάσσει ένα πρόγραμμα διατροφής, στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι ποσότητες των τροφίμων που πρέπει να καταναλώσει ένα άτομο, αποσκοπεί σε δύο πράγματα:
πρώτον, να εξασφαλίσει ότι το άτομο θα προσλάβει ένα συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων προκειμένου να επιτευχθεί αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και να επέλθει η επιθυμητή απώλεια βάρους και δεύτερον να εκπαιδεύσει το άτομο σχετικά με τις «ενδεδειγμένες» ποσότητες από κάθε κατηγορία τροφίμου που θα πρέπει να καταναλώνει στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.

Πόσο αυστηρά όμως θα πρέπει να τηρούνται αυτές οι ποσότητες; Είναι τόσο σημαντικό για την έκβαση της δίαιτας να είναι όλα «ζυγισμένα» και κατά πόσο ισχύει αυτό στον ίδιο βαθμό για όλες τις κατηγορίες τροφίμων;

Σε γενικές γραμμές, το αυστηρό μέτρημα των ποσοτήτων έχει περισσότερο νόημα για ορισμένα τρόφιμα απ’ ότι για κάποια άλλα. Για παράδειγμα, δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη δίαιτα το αν θα καταναλώσει το άτομο ένα μεγάλο μήλο αντί για ένα μέτριο μήλο ή 1,5 φλιτζάνι μαρούλι αντί για 1 φλιτζάνι. Αντίθετα, το να καταναλώσει 15 αντί για 6-7 καρύδια, μπορεί να «κάνει τη διαφορά»…

Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε 5 είδη τροφίμων για τα οποία είναι σημαντικό να τηρείτε μια σχετική ακρίβεια στις ποσότητες που αναγράφονται στο διαιτολόγιο:

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο, όπως όλες οι λιπαρές ύλες (βούτυρο, μαργαρίνη, σπορέλαιο) είναι ένα τρόφιμο με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Ενδεικτικά, μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει περίπου 135 θερμίδες. Εάν λοιπόν, για παράδειγμα, η σαλάτα στο διαιτολόγιο περιλαμβάνει 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλλά «κατά λάθος» το άτομο προσθέσει 2 τότε ξεφεύγει σημαντικά. Επομένως, θα ήταν καλό το ελαιόλαδο να προστίθεται μετρημένο στο φαγητό ή τη σαλάτα, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσθέσει κανείς την επιθυμητή ποσότητα υπολογίζοντάς το «με το μάτι».

Ζυμαρικά/ρύζι: Έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ αποτελούν τρόφιμα που μπορούν εύκολα να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα. Μη διστάζετε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε ένα φλιτζάνι για να μετρήσετε την ποσότητα ζυμαρικών ή ρυζιού που θα καταναλώσετε.

Ψωμί: 1 φέτα ψωμί στο διαιτολόγιο αναφέρεται συνήθως σε 30 γραμμάρια που σε μέγεθος αντιστοιχούν σε μια φέτα του τοστ. Ωστόσο, όταν κόβουμε φρέσκο ψωμί, δεν είναι εύκολο να υπολογίσουμε τα γραμμάρια. Μπορείτε λοιπόν, στην αρχή της δίαιτάς σας, να ζυγίσετε μια τυπική φέτα ψωμί που κόβετε, προκειμένου να δείτε σε πόσα γραμμάρια αντιστοιχεί. Ίσως να εκπλαγείτε… Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ζυγαριάς, κόψτε μια φέτα των 30 γραμμαρίων, ώστε να αποκτήσετε και μια οπτική αίσθηση της ποσότητας.

Τυριά: Τα περισσότερα τυριά έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται σε ελεγχόμενη ποσότητα. Το περίφημο «σπιρτόκουτο» αντιστοιχεί σε ποσότητα 30 γραμμαρίων τυριού και δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, τις πρώτες φορές που θα κόψετε τυρί να έχετε ένα κοντά σας, καθώς εάν δεν είναι μπροστά σας, είναι αρκετά πιθανό η εικόνα που έχετε για το μέγεθός του να είναι ελαφρώς λανθασμένη.

Ξηροί καρποί: Η χούφτα σας δεν αποτελεί τον καλύτερο «οδηγό» μερίδας όταν πρόκειται για τρόφιμα με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όπως είναι οι ξηροί καρποί. Σκεφτείτε πως 10 φουντούκια παραπάνω, τα οποία είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε, μπορούν να σας φορτώσουν με 90 επιπλέον θερμίδες. Συνεπώς, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται να μετρήσετε τα τεμάχια του ξηρού καρπού που θα καταναλώσετε, είναι χρήσιμο να το κάνετε, ώστε να παραμείνετε «εντός προϋπολογισμού»…

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr