Πρωτοποριακή «λαπαροσκοπική» επέμβαση στη βάση του κρανίου

Για πρώτη φορά εισήχθη στην Ελλάδα και εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο Ν.Ν.Α. μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, στη βάση του κρανίου, με μικροεργαλεία, στην διαστάσεων μόλις
2cm κροταφογναθική διάρθρωση, για την αποκατάσταση βλαβών και χρόνιων παθήσεων, με την μέθοδο της «αρθροσκόπησης»

Η καινοτόμα μέθοδος ανακοινώθηκε επισήμως από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και την εφαρμόζει ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός Παναγιώτης Σεννής, Διευθυντής Γναθοχειρουργικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Ν. Ν.Α.).

Η καινοτόμος μέθοδος της “Αρθροσκοπικής Χειρουργικής της κροταφογναθικής διάρθωσης” βάζει τέλος στη χρόνια ταλαιπωρία ασθενών, που πάσχουν από επώδυνες διαταραχές της «κροταφογνθαθικής άρθρωσης», γνωστών και ως “Σύνδρομο TMJ”, το ποσοστό των οποίων, όπως πιστοποιείται από ωτορινολαρυγγολόγους και γναθοχειρουργούς, τελευταία αυξάνεται. Είναι αποτέλεσμα χρόνιων παθήσεων και φλεγμονών και οι ασθενείς εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, κεφαλαλγίες, αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος ή ασύγχρονη κίνηση μηνίσκου και γνάθου.

Μέχρι σήμερα η αντιμετώπιση των περισσότερων από τις παθήσεις του “Συνδρόμου TMJ” γινόταν συντηρητικά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Με την νέα μέθοδο ο μονόδρομος της «ανοιχτής» δια νυστεριού, τρίωρης χειρουργικής επέμβασης, μεγαλύτερης επικινδυνότητας, με αυξημένους κινδύνους τυχόν επιπλοκών σε νευρικούς και άλλους ιστούς της ιδιαίτερα ευαίσθητης αυτής περιοχής, παύει να υφίσταται.

Σύγκριση μεταξύ νέας μεθόδου & «ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης», πλεονεκτήματα
.Ο περιορισμός σε μόλις 2mm της «περιοχής επέμβασης» δια μικροεργαλείων, που εισάγονται στη βάση του κρανίου, μειώνει τους κινδύνους διατάραξης και τυχών επιπλοκών σε σημαντικούς νευρικούς και άλλους ιστούς έναντι της παλαιάς μεθόδου, που έως σήμερα εφαρμοζόταν.
.Ταχύτατη αισθητική αποκατάσταση: Με την παρέλευση δύο (2) εβδομάδων, από την επέμβαση, ακόμη και ένας ειδικός δεν μπορεί να διακρίνει τα δύο σημεία μπροστά από το αυτί, διαστάσεων ενός (2) χιλιοστών, που έχουν εισαχθεί οι δύο χειρουργικοί «αυλοί» εργασίας, διαστάσεων 1.9χιλιοστών, στους οποίους εισάγονται ειδικά μικροεργαλεία & η μικροκάμερα, επιτρέποντας την ενδοσκόπηση της κροταφογναθικής διάρθρωσης και της επέμβασης από το μόνιτορ.
.Διάρκεια επέμβασης: Mόλις 30 έως 40 λεπτά της ώρας. Xρόνος μέγιστης παραμονής του ασθενούς στο χειρουργείο, μόλις μια ώρα.

.Αντικαθιστά την προγενέστερη και μεγαλύτερης επικινδυνότητας, «ανοιχτή – δια νυστεριού – επέμβαση», η οποία απαιτούσε τρεις ώρες στο χειρουργείο.
.Noσηλεία: Χρήζει μιας μόλις ημέρας, ενδονοσοκομειακής παραμονής του ασθενούς για νοσηλεία και περίθαλψη, εν αντιθέσει με την προγενέστερη ανοιχτή επέμβαση, που απαιτούσε τριών ημερών παραμονή για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και περίθαλψη, με σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση στους ασφαλιστικούς φορείς, τις νοσοκομειακές κλίνες, αλλά και στην αναμονή των ασθενών για θεραπεία – αποθεραπεία.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr