Ρύπανση και αυτισμός

Τη σχέση ανάμεσα στον παιδικό αυτισμό και την έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της κύησης, εξετάζει Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.767 παιδιά, εκ των οποίων τα 245 με αυτισμό και τα 1.522 χωρίς.
Μελετώντας τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την διάρκεια της κύησης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σχετίζονται άμεσα με τα παιδιά με αυτισμό.

Πιο συγκεκριμένα τα μικροσωματίδια που μπορούν να περάσουν μέσω των πνευμόνων στην αιματική ροή, θεωρούνται ως υπαίτιοι του εν λόγω συσχετισμού, που προκαλεί προβληματισμούς στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ρύπανση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως κύρια αιτία του αυτισμού, καθώς και άλλοι παράγοντες που δεν μελετήθηκαν μπορεί να παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

«Γνωρίζουμε, ήδη, ότι η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στον αυτισμό, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τον επιβαρυντικό ρόλο που παίζει η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Τα ευρήματά μας, ειδικά για την περίοδο της κύησης και συγκεκριμένα του τρίτου τριμήνου, εδραιώνουν την άποψη ότι η μητρική έκθεση σ’ αυτήν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Συνεπώς θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα βαθύτερα αίτια του αυτισμού, αλλά στο μεσοδιάστημα μπορούμε να πάρουμε κάποια προληπτικά μέτρα» εξηγεί ο Δρ Μαρκ Βέισκοπφ, ο επικεφαλής ερευνητής.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις εγκύους να ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο προκαλεί 3,7 εκατομμύρια θανάτους.

Υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr