Η σημασία των σωστών snacks για τη διαχείριση του βάρους μας

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Θέλετε οι υπερβολές των εορτών, θέλετε το «άνοιγμα» του καιρού που μας κάνει να φοράμε πιο «αποκαλυπτικά» ρούχα, το αποτέλεσμα είναι να αρχίσουν να φαίνονται σιγά σιγά τα κιλά που επιμελώς αποκτήθηκαν το χειμώνα.

Αναζητώντας τα αίτια αυτής της αύξησης του σωματικού μας βάρους θα δούμε ότι ένα από τα πιο βασικά είναι το ακατάστατο τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τις βραδινές ώρες. Αν συγκεντρώσει κανείς σε ημερήσια βάση τις θερμίδες που προσλαμβάνει συνολικά από το μη ελεγχόμενο «snacking», θα δει ότι μπορούν να ισοδυναμούν με ένα κανονικό γεύμα. Είναι λοιπόν σημαντικό, αν θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική ενεργειακή μας πρόσληψη μέσα στην ημέρα και να διαχειριστούμε καλύτερα το σωματικό μας βάρος, να οργανώσουμε πιο σωστά τα snack και τα μικρογεύματα της ημέρας μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητο τα snacks μας να είναι πλήρη, να μας δίνουν ενέργεια και να μας χορταίνουν, χωρίς ωστόσο θερμιδικά να ξεπερνούν το όριο των 150 – 200 θερμίδων ανά snack ή των 350 – 400 θερμίδων όταν μιλάμε για ένα ελαφρύ βραδινό. Θα πρέπει να περιέχουν μια πηγή υδατάνθρακα για ενέργεια, μια πηγή πρωτεΐνης για κορεσμό και όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά. Πώς λοιπόν θα τα καταφέρουμε όλα αυτά χωρίς να στερηθούμε γεύσης;

Χρησιμοποιήστε 2 – 3 crackers τύπου cream crackers. Με ένα πολύ γευστικό και χορταστικό τρόπο θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Συνοδέψτε κάθε cream cracker με μια σχετικά χαμηλών λιπαρών πηγή πρωτεΐνης, όπως τυρί τύπου cottage ή κατίκι Δομοκού ή βραστή γαλοπούλα ή αυγό βραστό.

Αν πρόκειται για βραδινό, προσθέστε τα σε μια πλούσια σαλάτα. Έτσι μια πράσινη σαλάτα με λίγα ντοματίνια, cream crackers, κατίκι Δομοκού και γαλοπούλα βραστή, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα για ένα νόστιμο, χορταστικό και διαιτητικό βραδινό, στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr