Συμπληρώματα διατοφής στα παιδιά

Ο οργανισμός ενός παιδιού (όπως και κάθε ανθρώπου ασχέτως ηλικίας) προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και να επιτύχει την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και λειτουργία σε καθημερινή βάση έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Κάποια από αυτά είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα οργανικά στοιχεία, απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό και συμμετέχουν σε βασικές – ζωτικής σημασίας διεργασίες του οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των ιστών και οι λοιπές διεργασίες του μεταβολισμού. Ακόμα και μικρή ή οριακή έλλειψη κάποιας βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται από τη βιταμίνη η οποία βρίσκεται σε έλλειψη. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι ένα παιδί θα πρέπει σε καθημερινή βάση να καλύπτει τις ανάγκες του στα απαραίτητα αυτά συστατικά.

Η διατροφή και κατ’ επέκταση οι τροφές που ένα παιδί καταναλώνει ημερησίως αποτελούν το μέσο για να προσλάβει ο παιδικός οργανισμός τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου της διατροφής και της υγείας και τις επιστημονικές αναφορές, μια διατροφή στα πλαίσια της Παραδοσιακής Μεσογειακής, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, ψάρι και πουλερικά, ελαιόλαδο και λιγότερο κόκκινο κρέας, μαζί με τα απαραίτητα για το παιδί γαλακτοκομικά, είναι επαρκής για να καλύψει όλες τις ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ένα ερώτημα που ωστόσο αρκετά συχνά τίθεται από τους γονείς είναι αν πρέπει ένα παιδί να πάρει κάποιο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Η απάντηση είναι ότι αν δεν υπάρχει κάποια διαγνωσμένη, από τον παιδίατρο και μόνο, έλλειψη ή ανεπάρκεια σε κάποιο συστατικό δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος το παιδί να μπει σε αυτήν την διαδικασία. Ακόμη και αν αθλείται συστηματικά ή έχει αυξημένες πνευματικές απαιτήσεις λόγω εξετάσεων στο σχολείο, η διατροφή είναι εκείνη που θα του καλύψει τις ανάγκες του.

Σε περίπτωση όμως που το παιδί διαπιστωθεί από τον παιδίατρο ότι έχει κάποια ανεπάρκεια που επηρεάζει ή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και καλή του υγεία, τότε ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει να πάρει κάποιο μονοσκεύασμα ή πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η ποσότητα από κάθε βιταμίνη που πρέπει σε ημερήσια βάση να προσλαμβάνει ένας οργανισμός καθορίζεται από τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις τα λεγόμενα RDA’s. Τα RDA είναι ουσιαστικά οι ελάχιστες συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις από κάθε βιταμίνη που απαιτείται να λαμβάνει ένας οργανισμός προκειμένου να είναι υγιής.
Διαφοροποιούνται ανάλογα την ηλικία, το φύλλο, τον βαθμό της φυσικής δραστηριότητας και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr