Νέα συστηματική ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στην Cochrane Library, αξιολογεί τα αποτελέσματα 79 κλινικών μελετών, που εξέτασαν την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων στο κυκλοφορικό και στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 112.059 ενήλικες.

Σε γενικές γραμμές, η λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων φάνηκε να προσφέρει μικρό –εάν όχι κανένα- όφελος ως προς την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και τον κίνδυνο θνησιμότητας. Ειδικότερα, η πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία βρέθηκε να είναι 8,8% μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων, έναντι 9% σε όσους δε λάμβαναν συμπληρώματα.

Επιπλέον, η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων δε φάνηκε να διαφοροποιεί την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμιών. Από την άλλη, η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων βρέθηκε να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αλλά και «καλής» χοληστερόλης, η οποία ασκεί προστατευτική δράση.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δείχνουν πως η κατανάλωση συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλύσου δεν προσφέρει κάποιο όφελος ως προς την υγεία της καρδιάς ή τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr