Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μας προμηθεύουν με σημαντικότατα συστατικά, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Προς την κατεύθυνση αυτή ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον διερεύνησαν μια μεγάλη γκάμα τροφών και 446 συστατικών, σε σχέση με την ικανότητα τους να ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού.

Από τα ευρήματα τους φάνηκε ότι δύο από αυτές τις ουσίες, η ρεσβερατρόλη που βρίσκουμε στα κόκκινα σταφύλια και η πτεροστιλβένη από τα βατόμουρα, έχουν σημαντικά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι δύο αυτές ουσίες φαίνεται να έχουν μια σημαντική γονιδιακή επίδραση. Αυξάνουν την έκφραση ενός πεπτιδίου, του λεγόμενου πεπτιδίου της αντιμικροβιακής αντικαθελικιδίνης ή CAMP, που εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αυτά έγιναν σε εργαστηριακό επίπεδο και επόμενο βήμα είναι η πιστοποίησή τους στον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr