Τα μυστικά για σωστές διατάσεις πριν και μετά την άσκηση

Παρότι συνήθως δεν γίνονται, οι διατάσεις αποτελούν ένα βασικό κομμάτι αυτού που λέμε σωστή και ολοκληρωμένη γυμναστική, τόσο πριν όσο και μετά το βασικό κομμάτι της άσκησης. Για να επιτελούν όμως το λειτουργικό τους ρόλο θα πρέπει να γίνονται σωστά. Ας δούμε λοιπόν τα μυστικά των σωστών διατάσεων.

– Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη.
– Κάθε διατατική άσκηση θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα, με συνήθη διάρκεια τα 10-30 δευτερόλεπτα.
– Διατείνετε 2 με 3 φορές (σετ) τον κάθε μυ ή μυϊκή ομάδα.
– Αποφύγετε το σημείο του πόνου. Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να ζορίζεστε, αλλά να σταματάτε εκεί που νοιώθετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρό «τράβηγμα». Ακολουθώντας αυτή την συμβουλή θα αποφύγετε τραυματισμούς του μυϊκού συστήματος.
– Κατά την διάρκεια των διατάσεων δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας αλλά να αναπνέετε αβίαστα και ελευθέρα.
– Την στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκεται στο μέγιστο τέντωμα, εκπνεύστε προσπαθώντας να χαλαρώσετε το σημείο που διατείνετε.
– Κάθε φορά που εκτελείτε πρόγραμμα διατάσεων προσπαθήστε να διατείνετε λίγο παραπάνω από ότι στην τελευταία σας προπόνηση.
– Στις διατάσεις όπου συμμετέχουν τα πόδια και τα γόνατα πρέπει να είναι τεντωμένα, αν δεν τα καταφέρνετε μην απογοητεύεστε. Απλώς λυγίστε λίγο τα γόνατα και εκτελέστε κανονικά τις διατάσεις.
– Όταν διατείνετε μια μυϊκή ομάδα, στην συνέχεια πρέπει να ακολουθεί η διάταση της ανταγωνιστικής μυϊκής ομάδας.
– Μην διατείνετε ένα μυ ή μια μυϊκή ομάδα ο οποίος είναι τραυματισμένος ή έχει τραυματιστεί πρόσφατα.
– Απαγορεύεται να κάνουν μυϊκές διατάσεις τα άτομα που είχαν πρόσφατο κάταγμα σε κάποιο οστό, που έχουν φλεγμονή σε κάποια άρθρωση, που είχαν πρόσφατο διάστρεμμα, με δερματικά προβλήματα και τέλος όταν υπάρχει παθολογική μείωση του εύρους της κίνησης.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr