Τα νύχια αποτελούν πολλές φορές ένα καθρέφτη του βιταμινικού μας προφίλ. Το σπάσιμο των νυχιών, οι άσπρες κηλίδες στην επιφάνειά τους, αποτελούν κλασσικές ενδείξεις έλλειψης θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας.
Κατά συνέπεια, επηρεάζονται άμεσα από την ποσότητα, αλλά κυρίως την ποιότητα της διατροφής.
Συστατικά ή καλύτερα διατροφικές ανεπάρκειες σε συστατικά, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα και την υγεία των νυχιών μας.

Αναλυτικότερα : 

Σίδηρος : Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου σχετίζεται σήμερα με την καλή υγεία και εμφάνιση των νυχιών. Αντίθετα, ανεπάρκεια του σχετίζεται σήμερα με αυξημένη ευθραυστότητα των νυχιών, ενώ λευκές γραμμές μπορεί επίσης να παρουσιαστούν λόγω χαμηλού σιδήρου. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και λιγότερο όσπρια όπως οι φακές και πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

Ψευδάργυρος: Έχει βρεθεί ότι ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στον περιορισμό των άσπρων στιγμάτων στα νύχια. Θα τον βρείτε κυρίως σε τροφές όπως θαλασσινά, συκώτι, κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, βρώμη, γάλα, αυγά.

Πρωτεΐνη: Η μειωμένη πρωτεϊνική πρόσληψη μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών μας. H πρωτεΐνη αποτελεί βασική δομική μονάδα των νυχιών (κυρίως με τη μορφή της κερατίνης) και για αυτό η πρόσληψη του σημαντικού αυτού θρεπτικού συστατικού επηρεάζει την εμφάνιση αλλά και τη σκληρότητα των νυχιών. Καλής ποιότητας πρωτεΐνη θα βρούμε στο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα θαλασσινά, το αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για να έχουμε υγιή νύχια. Αν βλέπετε τα νύχια σας να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν είναι πιθανό να σας λείπει το βασικό αυτό συστατικό. Κυριότερες πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας είναι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί (ιδιαιτέρως το κίτρινο).

Φυλικό οξύ : Καφε-κόκκινα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε απώλεια φυλικού οξέος. Καλές πηγές φυλικού οξέος αποτελούν το μοσχαρίσιο συκώτι, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα μαυρομάτικα φασόλια, η παπάγια, ο αρακάς, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα λαχανάκια Βρυξελών, το κουνουπίδι, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι και το καλαμπόκι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr