Τα πιο βασικά συστατικά για μια γυναίκα που θηλάζει

Ο αποκλειστικός θηλασμός κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους και η συνέχισή του συμπληρωματικά μέχρι το δεύτερο χρόνο ή και παραπάνω, αποτελούν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεμελιώδη σύσταση για τις νέες μητέρες. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα.

Η διατροφή της μητέρας κατά το θηλασμό έχει ιδιαίτερη σημασία, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την παραγωγή γάλακτος χωρίς να ταλαιπωρεί τον οργανισμό της. Καταρχήν κατά τον αποκλειστικό θηλασμό αυξάνονται οι ενεργειακές ανάγκες της μητέρας κατά 300-500 θερμίδες ημερησίως, ανάλογα και με το στάδιο παραγωγής γάλακτος. Ωστόσο, η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα. Μερικά θρεπτικά συστατικά ιδιαίτερη σημασία κατά την περίοδο του θηλασμού είναι:

Ασβέστιο: απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών της μητέρας που θηλάζει, ώστε να παράγει το γάλα χωρίς να αντλεί ασβέστιο από τα δικά της οστά. Χρειάζονται 1000 mg ημερησίως που καλύπτονται περίπου από τρεις μερίδες γαλακτοκομικών.

Σίδηρος: η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη διατήρηση των αποθηκών και την αποφυγή συμπτωμάτων έλλειψης όπως ατονία, κούραση, τριχόπτωση.

Ωμέγα 3 λιπαρά: απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό, οπότε βασιζόμαστε αποκλειστικά στην πρόσληψη τους από τη διατροφή.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: με ιδιάζουσα κατά το θηλασμό, οι βιταμίνες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μειωμένης παραγωγής γάλακτος ή επαναγαλακτισμού συστήνεται η λήψη τους με τη μορφή συμπληρώματος μαγιάς μπύρας, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνεται μετά από σύσταση από σύμβουλο γαλουχίας, μαία ή το γυναικολόγο.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή