Τι μέσο επάλειψης να βάζω στο ψωμί κατά τη νηστεία;

Ένα θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι που νηστεύουν έχει να κάνει με το τί μπορεί να απλώνουν το πρωί πάνω στο ψωμί τους, εκτός από βούτυρο, μαζί με το μέλι ή τη μαρμελάδα τους ή γενικότερα τί λιπαρή ύλη να χρησιμοποιούν για επάλειψη ή για μαγείρεμα.
Το ελαιόλαδο αυτονόητα και νηστίσιμο είναι και πολύ υγιεινό, οπότε για το μαγείρεμα το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.
Ωστόσο για επάλειψη (και ως εναλλακτική μαγειρέματος) μια διατροφική επιλογή για τη νηστεία αποτελούν οι μαργαρίνες. Παρά το ότι πολύ κόσμος δεν το γνωρίζει, η μαργαρίνη είναι ένα φυτικό τρόφιμο, καθώς προέρχεται από φυτικής προέλευσης πρώτες ύλες, με κυριότερη το ηλιέλαιο.

Αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε καλής ποιότητας λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, και χαμηλό σε κορεσμένα σε αντίθεση με το βούτυρο. Είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το βούτυρο, τόσο για επάλειψη όσο και για το μαγείρεμα, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς της σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν τα καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, έχουν ενταχθεί στη διατροφή μας και λειτουργικές μαργαρίνες, ειδικές για ανθρώπους με υψηλή χοληστερίνη. Περιέχουν συστατικά, όπως οι φυτικές στανόλες, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 8 – 10 %. Η ποσότητα των φυτικών στανολών που χρειάζεται να πάρει ένας άνθρωπος με υψηλή χοληστερίνη για να βοηθηθεί είναι περίπου δύο γραμμάρια ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια λειτουργικής μαργαρίνης ημερησίως. Φυσικά στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια λειτουργική μαργαρίνη δεν μπορεί από μόνη της να κάνει θαύματα, αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές και στην υπόλοιπη διατροφή μας.

Αν λοιπόν νηστεύετε μπορείτε να εντάξετε τη μαργαρίνη και ως βασικό μέσο επάλειψης στη διατροφή σας. Στο σημείο αυτό αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η προσθήκη για παράδειγμα σε μια φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα λίγης λιπαρής ύλης, θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ήπιο αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε γρήγορα.

Από το Χάρη Γεωργακάκη, Επιστημονικό διευθυντή neadiatrofis.gr