Τι σημαίνει διατροφικά η επιστροφή στη φασολάδα

Η οικονομική στενότητα των ημερών έχει και τα καλά της, τουλάχιστον όσον αφορά τις διατροφικές μας επιλογές.

Η στροφή λοιπόν προς πιο οικονομικές λύσεις έχει αυξήσει την κατανάλωση οσπρίων από τη μέση ελληνική οικογένεια.

Επιλογές όπως για παράδειγμα η παραδοσιακή φασολάδα, μπορεί να είναι φθηνές σε χρήμα αλλά όχι σε θρεπτικά συστατικά.

Σε μια εποχή μάλιστα όπου ούτως ή άλλως το κρέας συστήνεται να καταναλώνεται όχι συχνότερα από 1 φορά κάθε 15 ημέρες τα όσπρια αποτελούν έναν άξιο αντικαταστάτη, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών.

Προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης του αίματος, και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης Β1, η οποία ονομάζεται και θειαμίνη και παίζει ρόλο στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία.

Σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, φασόλια πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 Και για όσους τα μαγειρεύουν θα συμβουλεύαμε να μην προσθέτουν σόδα κατά το μούλιασμα των φασολιών, γιατί μπορεί να τα κάνει πιο βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη Β1.

Ακόμη, μην αλλάζετε το νερό που μούλιασαν, αλλά μαγειρέψτε τα μέσα σε αυτό γιατί εκεί βρίσκεται μια σημαντική ποσότητα των υδατοδιαλυτών συστατικών τους.

Αποφύγετε να τα ξεφλουδίσετε, γιατί έτσι θα χάσετε πολλά ωφέλιμα συστατικά που περιέχονται στο φλοιό τους.

Τέλος, όπως για όλα τα φαγητά συστήνουμε, το λάδι να το προσθέτετε προς το τέλος του μαγειρέματος ή ακόμη και ωμό αφού βράσουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr