Τρίτη ηλικία : Ποιες είναι οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες

Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική σωματική δραστηριότητα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη διατήρησης της υγείας και ευεξίας του οργανισμού σε όλα τα στάδια της ζωής.
Ωστόσο, κάθε ηλικιακή ομάδα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες, γεγονός που «αντανακλάται» και στις διατροφικές απαιτήσεις.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της τρίτης ηλικίας, οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα και τον τρόπο ζωής του ατόμου, επηρεάζουν τόσο την ικανότητα πρόσληψης τροφής, όσο και τις ανάγκες των ηλικιωμένων σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά, στα οποία θα πρέπει να δίνεται λίγη παραπάνω προσοχή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας:

Πρωτεΐνη: H επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας των ηλικιωμένων και την πρόληψη της σαρκοπενίας. Έτσι, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση πηγών πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, με προτίμηση σε επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ακόμη, ο συνδυασμός διαφορετικών πηγών φυτικών πρωτεϊνών, όπως για παράδειγμα όσπρια με δημητριακά, μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική, προσφέροντας συνδυασμό αμινοξέων, ανάλογης βιολογικής αξίας με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης.

Ασβέστιο & βιταμίνη D: Απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση της οστικής μάζας και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. Τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να καταναλώνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ανά ημέρα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε ασβέστιο. Αναφορικά με τη βιταμίνη D, προτείνεται η επιλογή εμπλουτισμένων τροφίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται η λήψη συμπληρώματος, δεδομένης και της μειωμένης ικανότητας σύνθεσης στο δέρμα μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Βιταμίνη Β12: Στα ηλικιωμένα άτομα παρατηρείται μειωμένη απορρόφηση του εν λόγω θρεπτικού συστατικού από το γαστρεντερικό σωλήνα. Συνεπώς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται καθημερινή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για την πρόληψη της εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, και συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr