Υψώστε διατροφικό τοίχος στις ιώσεις και τα κρυολογήματα

Το φθινόπωρο έφτασε φέρνοντας μαζί τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μερικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο κατά των ιώσεων είναι:

• Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοίμωξης. Παράλληλα, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη C βοηθά στον περιορισμό της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο (αρκεί να μην έχει μαγειρευτεί πολύ, γιατί τότε η βιταμίνη C καταστρέφεται).

• Άλλες ουσίες όπως η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), το β-καροτένιο (φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα), το λυκοπένιο (ντομάτες) και τα φλαβονοειδή (πράσινο τσάι, μαύρη σοκολάτα, κόκκινο κρασί) έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση προσφέροντας προστασία στον οργανισμό.

• Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Διατροφικές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, σολωμός), ο λιναρόσπορος και ορισμένοι ξηροί καρποί (π.χ. καρύδια).

• Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι επίσης σημαντική, καθώς απουσία του ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στις λοιμώξεις. Καλές πηγές απορροφήσιμου (αιμικού) σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι, ενώ πηγές μη αιμικού σιδήρου (που χρειάζεται βιταμίνη C για να απορροφηθεί καλύτερα) είναι τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα θαλασσινά.

• Τέλος θα πρέπει να αποφεύγονται οι εξαντλητικές δίαιτες, τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και το φαγητό απέξω.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή