Αποτελεί την πιο διάσημη αλλά και από τις πιο σημαντικές βιταμίνες.
Μας βοηθάει να μην αρρωσταίνουμε, να δείχνουμε νεότεροι, προστατεύει από τις ρυτίδες και πολλά άλλα.
Μιλάμε για τη βιταμίνη C ή κατά το πιο επιστημονικό για το ασκορβικό οξύ.

Που μας χρειάζεται η βιταμίνη C
Σχετίζεται με ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής καθημερινή της πρόσληψη βοηθάει να αρρωσταίνουμε λιγότερα από ιώσεις και κρυολογήματα.

Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, δηλαδή στρατιές από λευκά αιμοσφαίρια που αντιμετωπίζουν τους ξένους εισβολείς στο σώμα μας, όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.

Είναι απαραίτητη για τη παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό με αποτέλεσμα πιο σφιχτό και λαμπερό δέρμα.

Χρησιμεύει ως αντιισταμινικό, για να περιορίσει τις αλλεργίες, να μειώσει τις δυσάρεστες συνέπειες του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της βουλωμένης μύτης και τους πόνους.

Είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση.

Η βιταμίνη C έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου μειώνει την πιθανότητα της υπέρτασης, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που ακολουθούν, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, εξασφαλίζει τη σωστή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος δηλαδή μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, και στηθάγχη (ανεπαρκή παροχή αίματος προς την καρδιά που προκαλεί πόνους στο στήθος).

Μειώνει δραματικά τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που ζουν σε αστικές περιοχές, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα από τον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά και συμπεριφοριστικά προβλήματα, όπως μαθησιακές δυσκολίες και μείωση του IQ.

Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Η καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Υπάρχουν και κάποια άτομα που έχουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες όπως για παράδειγμα οι καπνιστές, που χρειάζονται 35 mg περισσότερα. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ενδεικτικά θα πούμε ότι ένα μεγάλο πορτοκάλι ή 2 μέτρια ακτινίδια ή 1 μικρό μπωλ φράουλες μας δίνουν περίπου 60 mg βιταμίνης C.

Από πού θα την προσλάβουμε :
Φρούτα
Αβοκάντο, ακτινίδια, καρπούζι, λεμόνι, μήλο, μούρα, μπανάνα, πεπόνι, πορτοκάλια, ροδάκινο, σταφύλια, φράουλες.
Λαχανικά
αγκινάρες, καλαμπόκι, καρότο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι, λάχανο ιδιαιτέρως το μωβ, μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγι.
Επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής και σιρόπια υγείας και ομορφιάς

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε : www.johnnoaworts.com