Νέα, ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με 1,6 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις τον χρόνο παγκοσμίως.
Η πιο συχνή μορφή του είναι ο μη μικροκυτταρικός, που αντιπροσωπεύει εννιά στα δέκα περιστατικά. Από αυτά, το 2-7% ευθύνεται στην αναδιάταξη του γονιδίου ALK, που προκαλεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι σθενείς που φέρουν αυτό το «ένοχο» γονίδιο συχνά δεν έχουν βάλει τσιγάρο στο στόμα τους.
Τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το ceritinib (λαμβάνεται από του στόματος) για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), κατόπιν θεραπείας με crizotinib. Η έγκριση του ceritinib παρέχει στους ασθενείς αυτούς μία νέα θεραπευτική επιλογή, η οποία στοχεύει ειδικά τον γονότυπο του καρκίνου τους.

Η έγκριση βασίζεται σε δεδομένα από τη μελέτη ASCEND-2, καθώς και την ASCEND-1, που έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ceritinib, κατόπιν αγωγής με χημειοθεραπεία, και ακολούθως με έναν αναστολέα της ALK, παρουσίασαν ένα ποσοστό ολικής ανταπόκρισης της τάξης του 56,4%. Τα νέα δεδομένα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 51ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που έγινε στο Σικάγο.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr