Δείτε πώς ο διαλογισμός δυναμώνει τον εγκέφαλο

Εκτός από την κατάκτηση του αυτοελέγχου, τη σωστή αναπνοή και την ηρεμία, φαίνεται ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό για
πολλά χρόνια εμφανίζουν πιο αργή ατροφία και φθορά του εγκεφάλου τους λόγω ηλικίας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν διαλογίστηκαν ποτέ.

Αυτό προκύπτει από νέα Αμερικανοαυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού για την υγεία. Οι ερευνητές μελέτησαν 100 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 24 έως 77 ετών, από τους οποίους οι μισοί έκαναν διαλογισμό για αρκετά χρόνια (από τέσσερα έως 46 χρόνια, με μέσο όρο τα 20) και οι υπόλοιποι όχι. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές μαγνητικής νευροαπεικόνισης του εγκεφάλου, για να αξιολογήσουν την κατάσταση της φαιάς ουσίας (του ιστού που περιέχει τα εγκεφαλικά κύτταρα, δηλαδή τους νευρώνες) σε κάθε άτομο που συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι, όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγοστεύει η φαιά ουσία του και ο εγκέφαλός του υφίσταται, έτσι, μια νευρωνική φθορά και άρα μια έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Η δεύτερη – και πιο σημαντική – διαπίστωση είναι ότι η φθορά του νευρωνικού εγκεφαλικού ιστού στην μέση και ιδίως στην τρίτη ηλικία είναι πιο αργή στην περίπτωση όσων ασχολούνται έμπρακτα με τον διαλογισμό. Στην περίπτωσή τους, η φαιά ουσία «αντιστέκεται» περισσότερο στην φθορά της με το πέρασμα του χρόνου.

Πάντως, εκτός από τον διαλογισμό, υπάρχουν και άλλες αιτίες που παίζουν ευεργετικό ρόλο στην καλύτερη διατήρηση του εγκεφάλου, όπως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αλλά και οι γενετικές διαφορές στον εγκέφαλο.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr