Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο διεθνές
επιστημονικό περιοδικό Diabetologia, φαίνεται πως τα συμπτώματα κατάθλιψης στην έναρξη της εγκυμοσύνης συνδέονται με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης, ενώ αντίστοιχα, ο διαβήτης κύησης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 3.000 εγκύους. Οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές: μεταξύ της 8ης και 13ης εβδομάδας κύησης, μεταξύ της 16ης και 22ης εβδομάδας κύησης και τέλος, 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση για τη διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Συνολικά, βρέθηκε πως οι γυναίκες με τα υψηλότερα σκορ όσον αφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης στο 1ο και 2ο τρίμηνο της κύησης, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, συγκριτικά με όσες είχαν χαμηλότερα σκορ. Επιπλέον, η σχέση φάνηκε να λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς ο διαβήτης κύησης βρέθηκε να σχετίζεται με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η κατάθλιψη και ο διαβήτης κύησης ενδεχομένως να εμφανίζονται παράλληλα. Ωστόσο, έως ότου διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, ίσως είναι χρήσιμο οι γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης να παρακολουθούνται για πιθανή εμφάνιση διαβήτη κύησης, και αντίστοιχα, οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης να παρακολουθούνται για συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr