Υλικά
600γρ ελαιόλαδο
½ ποτήρι νερό στο οποίο έχουμε ρίξει στάχτη
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι σιμιγδάλι
250γρ ζάχαρη

Ξύσμα πορτοκαλιού
¼ από ένα κρασοπότηρο αρωματισμένο νερό από κανελογαρύφαλλα βρασμένα
¼ από ένα κρασοπότηρο κονιάκ
½ κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αμμωνία
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη

Για το μέλωμα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια μέλι
Κανέλα
400 γρ κουβερτούρα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να αρχίσει να λιώνει. Προσθέτουμε το σταχτόνερο καλά στραγγισμένο από φίλτρο του γαλλικού καφέ. Στη συνέχεια βάζουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας. Κατά τον ίδιο τρόπο βάζουμε την αμμωνία στο νερό από τα κανελογαρύφαλλα , ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε και αυτά. Ρίχνουμε στη ζύμη μα και τα υπόλοιπα υλικά (σιμιγδάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, χυμό λεμονιού, κονιάκ) και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας μόνο για λίγα δευτερόλεπτα τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι. Ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι (το έχουμε αποσύρει από τη φωτιά) και τα αφήνουμε μόνο για ½ λεπτό ώστε να τραβήξουν λίγο μόνο σιρόπι. Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα. Όταν έχουν κρυώσει εντελώς, τα βουτάμε στην κουβερτούρα την οποία έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr