Μια ομάδα ερευνητών από την Αμερική διεξήγαγε μια μελέτη με στόχο να διαπιστώσει αν τα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε άτομα με φυσιολογικά ή χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αίματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 81 ασθενείς ενός ιατρείου ύπνου, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι είχαν προβλήματα ύπνου και απροσδιόριστο πόνο. Όλοι οι ασθενείς τελικά διαγνώστηκαν να έχουν διαταραχές ύπνου, η πλειοψηφία αποφρακτική υπνική άπνοια.

Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στους ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, παρατηρήθηκε αυξανόμενη υπνηλία όταν τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν χαμηλότερα (όμως εντός των φυσιολογικών ορίων). Στους ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D, η υπνηλία και τα επίπεδα της βιταμίνης σχετίζονταν μόνο σε άτομα της μαύρης φυλής, ωστόσο είχε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα υπνηλίας. Οι ερευνητές δήλωσαν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διερευνά αυτή τη σχέση, η οποία φαίνεται να είναι πιο περίπλοκη από ότι αρχικά πιστεύονταν.

Σημειώνεται ότι τα άτομα με σκούρα επιδερμίδα παράγουν λιγότερη βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο, επομένως είναι υψηλότερου κινδύνου για έλλειψη της βιταμίνης. Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να διερευνήσει αιτιολογικούς παράγοντες, ωστόσο έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα που πρόκειται να μελετηθούν περαιτέρω προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή η σχέση επιπέδων βιταμίνης D και υπνηλίας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr