Δίαιτα και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί για αρκετούς την καλύτερη περίοδο για την απώλεια των κιλών που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ενόψει όμως μιας «καλοκαιρινής δίαιτας» πολλοί καταφεύγουν σε υπερβολές μειώνοντας δραστικά την πρόσληψη τροφής και στερώντας την απαιτούμενη ποιότητα ζωής από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι απαιτείται σύνεση και υπομονή, καθώς μέσα σε ένα δύο μήνες δεν είναι δυνατό να αλλάξουν απότομα και με βίαιες μεθόδους μακροχρόνιες συνήθειες, που υιοθετήθηκαν σταδιακά και έχουν παγιωθεί..
Παράλληλα, το απότομο σκαμπανέβασμα στα κιλά, το λεγόμενο φαινόμενο γιο – γιο, όχι μόνο δεν προάγει τη σταθερότητα και μονιμότητα του αποτελέσματος μιας προσπάθειας, αλλά αντιθέτως απορυθμίζει το μεταβολισμό, εξαντλώντας τη δυνατότητα του οργανισμού για περαιτέρω απώλεια βάρους. Επίσης, η καταφυγή σε απότομα και στερητικά διαιτολόγια πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό.

Από όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς το ότι μια σωστή απώλεια βάρους με βάση ένα επιστημονικό διατροφικό πλάνο, αποτελεί μια απολύτως εξατομικευμένη διαδικασία, προσαρμοσμένη πάντα με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. Δεν υπάρχει δίαιτα για όλους. Είναι επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών, με στόχο πάντα την απώλεια βάρους , αλλά πρωτίστως την κάλυψη των minimum απαραίτητων αναγκών του οργανισμού με βάση της διεθνείς συστάσεις για την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Ωστόσο, στην πράξη η ύπαρξη μιας ισορροπημένης διατροφής, αφενός με περιορισμένες θερμίδες και αφετέρου με πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα, με αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και λαδερών, προϊόντων ολικής αλέσεως κ.λ.π. δεν είναι πάντα εφικτό να επιτευχθεί, σε συνδυασμό και με τους γρήγορους και έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Για το λόγο αυτό, η προσπάθεια για μια κατά το δυνατόν πιο προγραμματισμένη διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους θα μπορούσε ή πολλές φορές θα έπρεπε να ενισχυθεί με τη χρήση κάποιου πολυβιταμινούχου διατροφικού συμπληρώματος.

Τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της καθημερινής διατροφής και την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο αυτό θα ήταν σωστό να γίνει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία βιταμινών, τις αντιοξειδωτικές, με κυριότερες από αυτές τη βιταμίνη Α, το β-καροτένιο και τα υπόλοιπα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και το λυκοπένιο, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, το σελήνιο, τα διάφορα φλαβονοειδή κ.α..

Οι ουσίες αυτές δρουν δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες μετατρέποντάς τες κατά αυτόν τον τρόπο σε μη τοξικές. Οι αντιοξειδωτικοί αυτοί μηχανισμοί υπάρχουν φυσιολογικά στον οργανισμό. Η έκθεση όμως σε πολλούς φορείς ελευθέρων ριζών αυξάνει την ανάγκη για άμεση εξουδετέρωσή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι απαιτήσεις για αντιοξειδωτική δράση και να εξαντλούνται τα αποθέματα των ενδογενών αντιοξειδωτικών.
Κατά συνέπεια, απαιτείται αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ιδιαίτερα δε από άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι άτομα σε δίαιτα.

Είναι όμως όλα τα συμπληρώματα βιταμινών ασφαλή για όλους; Φυσικά και όχι.

Όταν μιλάμε για ασφαλή συμπληρώματα μιλάμε πάντα για ήπια συμπληρώματα, που περιέχουν μη φαρμακευτικές δόσεις βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και φυσικά είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Περαιτέρω σκευάσματα, που περιέχουν ουσίες σε φαρμακολογικές δόσεις, ιδιαιτέρως μονοσκευάσματα που περιέχουν μία μόνο ουσία, θα πρέπει να συστήνονται μόνο σε περιπτώσεις κάποιων ιδιαίτερων διατροφικών ελλείψεων και προβλημάτων, πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού με τη συνεργασία του ειδικού κλινικού διαιτολόγου.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγο
ρούν στην άποψη ότι στις μέρες δυστυχώς έχουμε μια στροφή προς λανθασμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε μια ποιοτική υποβάθμιση της καθημερινής μας διατροφής, με συνέπεια σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα συστατικά για την καλή υγεία του οργανισμού, ιδιαιτέρως από άτομα που βρίσκονται σε αυστηρά ολιγοθερμιδικά διαιτολόγια.
Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται πρωταρχικά μια συνολική αλλαγή των σύγχρονων διατροφικών προτύπων, ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, με βάση τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής.
Παράλληλα, κατά περίπτωση, η διατροφή αυτή θα μπορούσε να ενισχυθεί από ήπια και εγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, με στόχο την καλύτερη υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr