Δίαιτα : ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης

Αν και είναι αλήθεια ότι το βάρος μας αυξάνεται όταν προσλαμβάνουμε υπερβολικές θερμίδες, ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει κι άλλος ένας εξίσου σημαντικός λόγος, η καθιστική ζωή!

Με άλλα λόγια θα πρέπει να κατανοήσουμε και όλες τις πτυχές του «ενεργειακού ισοζυγίου» προκειμένου να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας και ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση, τη διατήρηση ή τη μείωση του σωματικού βάρους.

Τι είναι όμως το ενεργειακό ισοζύγιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον έλεγχο του βάρους μας;

Το βάρος μας καθορίζεται από τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε αλλά και εκείνες που «καίμε»
Ενεργειακό ισοζύγιο ή ενεργειακή ισορροπία επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα διάφορα τρόφιμα και ροφήματα είναι ίσες με εκείνες που «ξοδεύει» ο οργανισμός μας για τις διάφορες λειτουργίες και τη σωματική μας δραστηριότητα. Έτσι, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι περισσότερες από εκείνες που δαπανούμε π.χ. μέσω της άσκησης, τότε η «περίσσεια ενέργειας» αποθηκεύεται με τη μορφή σωματικού λίπους και το βάρος μας αυξάνεται, ενώ όταν οι θερμίδες που δαπανούμε υπερτερούν, τότε το βάρος μας μειώνεται. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι θερμίδες που δαπανούμε δεν αφορούν μόνο σε εκείνες που καίμε όταν ασκούμαστε, αλλά και σε εκείνες που αφορούν στην καθημερινή μας ζωή και τις επιλογές μας. Έτσι, σήμερα, οι δουλειές μας είναι πολύ πιο «καθιστικές» από ότι στο παρελθόν, περνάμε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση, μετακινούμαστε με αυτοκίνητα (αντί με τα πόδια), επιλέγουμε «καθιστικά» είδη διασκέδασης και «διευκολύνσεις» στις καθημερινές μας οικιακές εργασίες (π.χ. πλυντήρια πιάτων).

Μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας όταν τρώμε περισσότερο, και ασκούμαστε περισσότερο!

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, για τον οργανισμό μας είναι πολύ πιο εύκολο –και αποτελεσματικό- να ελέγξει το βάρος μας όταν προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες και είμαστε σωματικά δραστήριοι, και όχι όταν περιορίζουμε μόνο τις θερμίδες χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα. Ο λόγος; Πολύ απλά, είναι πρακτικά δύσκολο και σίγουρα στερητικό να βρίσκεται κάποιος συνέχεια σε δίαιτα για να καταφέρει να κρατήσει το βάρος του σταθερό. Αντίθετα, αν οι θερμίδες που καίει καθημερινά μέσα από ένα δραστήριο τρόπο ζωής είναι περισσότερες, το ενεργειακό του ισοζύγιο του «επιτρέπει» να τρώει μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία τροφίμων, διατηρώντας και πάλι το βάρος του σταθερό.

Φυσικά η απάντηση στο αρχικό ερώτημα του τίτλου είναι ότι για τον έλεγχο του βάρους μας πρέπει να δίνουμε έμφαση και στα δύο, τόσο στην ισορροπημένη διατροφή όσο και στη σωματική δραστηριότητα. Δηλαδή, για να το θέσουμε και στο πλαίσιο του ενεργειακού ισοζυγίου, έμφαση πρέπει να δίνουμε «και στις δύο πλευρές» της ζυγαριάς και συνεπώς χρειάζεται να αλλάξουμε στάση όχι μόνο απέναντι στο φαγητό, αλλά και απέναντι στην άσκηση. Βέβαια, δεδομένου ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν «ευνοεί» σε μεγάλο βαθμό καλές συμπεριφορές διατροφής και άσκησης, είναι καλό κάθε ένας από εμάς να δημιουργεί το πιο κατάλληλο γι’ αυτόν περιβάλλον που θα τον ωθεί σε σωστές διατροφικές επιλογές (π.χ. λήψη πρωινού και σνακ στο γραφείο από το σπίτι) αλλά και σε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής (π.χ. ανέβασμα της σκάλας αντί για ασανσέρ, καθημερινό περπάτημα, πλύσιμο του αυτοκινήτου, βόλτα του κατοικίδιού μας, παιχνίδι με τα παιδιά, εργασίες στον κήπο κ.λπ.).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr