Το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τόσο ενήλικες όσο και μικρά παιδιά. Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον περιορισμό των συμπτωμάτων των παθήσεων αυτών, χωρίς φυσικά να υποκαθιστά άλλες θεραπείες ή μεθόδους αντιμετώπισης.

Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά:

• Αυξημένο βάρος.

• Αλάτι: Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών επιβαρύνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την αναπνευστική λειτουργία. (ειδικά όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη).

• Υδρογωνομένα (τρανς) λιπαρά οξέα.

• Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων -π.χ. το όξινο γλουταμινικό νάτριο, η ταρταρζίνη και τα θειώδη άλατα- μπορεί να προκαλέσουν ασθματική ή αλλεργική κρίση σε πάσχοντα άτομα.

• Αλλεργιογόνα όπως γάλα, αυγά, ξηροί καρποί μπορεί να δώσουν το έναυσμα για την εκκίνηση αλλεργικής κρίσης σε άτομα με ευαισθησία.

Διατροφικοί παράγοντες που επιδρούν θετικά:

• Θηλασμός: ο αποκλειστικός θηλασμός δρα προστατευτικά κατά της εμφάνισης διαφόρων αλλεργιών και άσθματος, ειδικά σε βρέφη των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.

• Απώλεια βάρους (όταν το άτομο είναι υπέρβαρο/παχύσαρκο).

• Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο, φλαβονοειδή, σελήνιο, λυκοπένιο). Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες καταπολεμώντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που –μεταξύ άλλων- προάγουν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την λειτουργία της αναπνοής.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

• Προβιοτικά και πρεβιοτικά.

• Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή