Ένα ρομπότ στη «μάχη» με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμησης (ΓΟΠ) είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς
Έλληνες και δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Η πιο συνηθισμένη αιτία της πάθησης είναι η λεγόμενη διαφραγματοκήλη. Μία χαλάρωση στο διάφραγμα, που επιτρέπει στο στομάχι να «ανεβαίνει» στον θώρακα. Η Ρομποτική Χειρουργική, λένε οι χειρουργοί, έχει πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς και γίνεται ανώδυνα, αναίμακτα και με ταχύτατη ανάρρωση.

Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό, ειδικό στη Ρομποτική Χειρουργική και μέλος του Ινστιτούτου AIMIS, Δρ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη: «Η νόσος της Γαστροoισοφαγικής Παλινδρόμησης (GERD, Gastro-ΕsophagealRefluxDisease), χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας φλεγμονή στον εσωτερικό χιτώνα του οισοφάγου και συμπτώματα όπως αδιαθεσία, δυσπεψία, πόνο ή καύσο χαμηλά στον θώρακα, δυσκαταποσία και έμετο.

Η παλίνδρομη πορεία των οξέων του στομάχου είναι δυνατό να προκαλέσει βλάβες στις φωνητικές χορδές και βράγχος φωνής ή ακόμα και σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες έπειτα από εισρόφηση. Ενοχοποιείται, μάλιστα, για το ότι περίπου 5% των ανθρώπων που έχουν ΓΟΠ κινδυνεύουν να πάθουν καρκίνο στον οισοφάγου. Η επέμβαση αποκατάστασης της διαφραγματοκήλης, με το Ρομποτικό σύστημα daVinci Xi 4 Arm 3D HD, διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, χωρίς να χρειαστεί να ξαναπάρει φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης».

Ο Δρ Κωνσταντινίδης, ως Μέλος του Ινστιτούτου AIMIS, θα παρέχει, πλέον, τις υπηρεσίες του και στους Κύπριους ασθενείς. Διαθέτει εμπειρία 1300 και πλέον Ρομποτικών Επεμβάσεων και άνω των 14000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Θεωρείται δε από τους πρωτοπόρους στις Ρομποτικές Χειρουργικές Επεμβάσεις Βουβωνοκήλης και Κοιλιοκήλης, τις οποίες εφαρμόζει με άριστα αποτελέσματα.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr